Boekdoos Nederlands – verwerking van je gelezen boek | deel 2

Een tweede blogpost over boekdozen zat eraan te komen. Op de school waar ik werk maken de brugklasleerlingen als een van de boekverwerkingsopdrachten zo’n boekdoos. Ik merk dat die blogpost ook best goed gelezen werd en wordt, dus het leek mij wel leuk om een aantal mooie boekdozen van dit jaar te laten zien.

Wat is een boekdoos?
Kort samengevat is een boekdoos een schoenendoos die de leerlingen, in dit geval, in tweetallen versieren naar aanleiding van een gelezen boek. In de doos moeten de leerlingen tien voorwerpen, die met het boek te maken hebben, stoppen. Bij elk voorwerp moeten de leerlingen een kaartje maken met daarop twee dingen: de reden waarom het voorwerp bij het boek past en een citaat met bladzijdenummer. De leerlingen worden beoordeeld op onder andere creativiteit, hun voorwerpen en de beschreven kaartjes. Minpunten scoren ze onder andere door geprinte plaatjes te gebruiken in plaats van voorwerpen.

Mirjam Mous – Test

J. K. Rowling – Harry Potter en de steen der wijzen

Niki Smit – 100% Coco

Mirjam Mous – Virus

Dan Walker – Luchtpiraten

Mening van leerlingen
Vaak vinden de leerlingen het leuk om een boekdoos te maken. Het is weer wat anders dan zo’n standaard boekverslag. Je merkt als docent wel meteen welke leerlingen er creatiever zijn dan andere leerlingen. Toen ik de opdracht uitlegde, liet ik ook wat boekdozen van vorige jaren zien, zodat de leerlingen een beter beeld van de uitwerking hadden. Tijdens de inleverles kregen de leerlingen de mogelijkheid om elkaars boekdozen te bekijken. Een voorwaarde was wel dat ze feedbackformulieren moesten invullen. Zo heeft elk tweetal uiteindelijk niet alleen feedback van mij gekregen, maar ook van hun klasgenoten.

Nieuwsgierig naar de andere boekdoospost? Klik dan hier!

Liefs,

Marloes

3 Reacties

 1. Eduard
  maart 13, 2019 / 6:46 pm

  Top. Geweldig om te zien. Paar ll. kwamen trots hun werk laten zien en het verdiende cijfer vermelden. Leuke creatieve opdracht. πŸ‘πŸ“ΈπŸ“šπŸ“–

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 13, 2019 / 9:27 pm

   Leuk om te horen, Eduard! Er zaten dit jaar weer veel mooie boekdozen bij. πŸ˜€

 2. maart 21, 2019 / 3:55 pm

  Wat een mooie en creatieve manier om een boekverslag te maken! Was voor mij alleen maar schriftelijk!

  Liefs,
  Amina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.