Alpacawandeling bij Alpacafarm Vorstenbosch

Ik ben gek op dieren. Niet heel raar dat ik als klein meisje samen met een vriendin een jaar vrijwilligerswerk deed bij een kinderboerderij. Op een gegeven moment stopten wij hiermee, want we werden als een soort slaven behandeld en moesten al het werk doen, terwijl de mensen van de kinderboerderij koffie zaten te drinken.

Zo’n jaar geleden nam mijn vriend mij mee naar de kinderboerderij hier. Hij vertelde mij dat er onder andere ook alpaca’s waren. Eenmaal aangekomen was er een teleurstelling: ze waren er niet meer. Toen ben ik op onderzoek gegaan en boekte ik een alpacawandeling. Ik moest en zou alpaca’s in het echt zien en met ze knuffelen.

Voor de wandeling
Zondag was het zover! Wij reden naar Vorstenbosch en melden ons bij de balie. Na zo’n tien minuten mochten we, samen met andere bezoekers, met iemand naar de alpaca’s lopen. Deze vrijwilligster leidde ook de wandeling. Elk twee- en drietal mocht een alpaca uitkiezen om mee te wandelen. Mijn vriend en ik kregen Viktor. Vooraf werd verteld dat de alpaca’s elkaar de gehele wandeling moesten blijven zien, omdat het kuddedieren zijn, dus de mensen die op dat moment geen alpaca aan een riem hadden, werd verzocht aan de zijkant of achterkant van de groep te lopen. Ook mochten we de alpaca’s alleen bij hun nek en rug aaien, andere plekken vinden de alpaca’s namelijk niet fijn.

Wandelen met Viktor
Om en om wandelden mijn vriend en ik met Viktor (vernoemd naar Viktor Krum uit Harry Potter). Viktor was erg zacht en lief. Af en toe had hij absoluut geen zin om verder te lopen en dat weigerde hij dan ook. Een van de andere deelnemers nam dan een alpaca mee en ging voor Viktor lopen. Dat werkte wel.

Informatie over de dieren
Af en toe kregen we wat feiten te horen over de alpaca’s. Zo kunnen ze niet zwemmen, maar houden ze wel erg van water. Ook moeten twee alpaca’s minstens duizend vierkante meter leefruimte hebben en komt er per nieuwe alpaca 250 vierkante meter bij. Zij hebben mensen nodig om te kunnen leven, omdat zij elk jaar van hun vacht ontdoen moeten worden. Voor zover bekend zijn alpaca’s altijd als boerderijdier gehouden.

Snel weer
Oh, deze activiteit kan ik echt aan iedereen aanraden. Natuurlijk moet je wel een dierenliefhebber zijn, anders beleef je er geen plezier aan. De alpaca’s zijn erg op mensen gericht, zacht en knuffelbaar. In ongeveer twee uur kom je tot rust tijdens de trage wandeling (de alpaca’s bepalen het tempo) met zo’n lief dier aan je zij.

Zie jij zo’n wandeling zitten?

Liefs,
Marloes

Ps. De alpacafoto’s zullen ook op mijn Instagrampagina @mevrouwmarloes worden geplaatst, want ik vind de foto’s veel te leuk om te delen.
Pps. Bij dezen een klikbare link naar de alpacaboerderijsite, voor als jullie geen genoeg hebben van alpaca’s.

17 Reacties

 1. juli 4, 2019 / 6:49 am

  Wat een leuk idee zeg, zo’n alpacawandeling! Het klinkt geweldig en die foto’s zijn ook zo leuk. Ik kan me voorstellen dat je er volop van hebt genoten.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:20 pm

   Ik denk ook echt dat het iets voor jou is (voor zover ik je ken, natuurlijk)!! Het zijn heel aaibare dieren 🙂

 2. juli 4, 2019 / 7:18 am

  Hier had ik echt nog nooit van gehoord. Best bijzonder hoe dat dus werkt, dat Viktor wel gaat lopen als er een ander voor hem loopt. Ik ben zelf geen dierenliefhebber (vind alles met pootjes eng), maar ik kan me voorstellen dat dit voor dierenliefhebbers echt heel gaaf is.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:20 pm

   Haha, dan zou ik het niet aanraden 😉 Ja, dieren hebben zo hun eigen wil, natuurlijk. Makkelijk om af en toe te vergeten, maar Viktor maakte mij dat wel duidelijk.

 3. juli 4, 2019 / 9:43 am

  Wat leuk om te lezen. Had er wel al vaker over gehoord maar geen idee eigenlijk hoe het precies in zijn werking gaat.

 4. juli 4, 2019 / 11:58 am

  O nou krijg ik er ook zin in! Mooie foto’s ik ga er eens iets over opzoeken want ik ken de locatie wel.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:24 pm

   Nou, reserveren maar! Zeker in de zomer een leuk uitstapje om te doen, al hebben de alpaca’s in de winter wel een heel mooie, dikke vacht.

 5. juli 5, 2019 / 8:16 am

  Oooooh wat super schattig! Ik wil ook zo graag een alpaca wandeling maken! Ze zien er zo fluffy en schattig uit haha.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:24 pm

   Niks houdt je tegen, hahah! Ze zijn ook echt heel fluffy en lief in het echt 🙂 Gewoon echt een soort huisdieren.

 6. juli 5, 2019 / 9:39 am

  Dit lijkt me zo leuk! Echt heel leuk dat jullie dit zijn gaan doen. Sluit niet uit dat ik dit ook ooit nog eens ga doen, haha.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:25 pm

   Vanaf Tilburg is het maar 40 minuten met de auto 😏

 7. juli 5, 2019 / 10:23 am

  Oh wat een ontzettend lieve foto’s zeg! Nu wil ik dit ook gaan doen, echt een bucket list item dit!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:26 pm

   Ja, zeker! Als ik een bucketlist had, zou dit er zeker op hebben gestaan 🙂

 8. juli 5, 2019 / 7:22 pm

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit soms wel eens zielig ben, maar de alpaca’s hier kijken zo lief dat ik het idee heb dat ze het zelf ook heerlijk vinden. Dus dan lijkt het me eigenlijk ook wel heel leuk om een keer te doen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juli 5, 2019 / 10:28 pm

   Snap ik heel goed. Als ik het idee had dat ze niet goed behandeld zouden worden, had ik dit ook niet gedaan. Maar er zijn volgens mij best strenge regels voor het houden en verzorgen van alpaca’s. Op de boerderij hebben ze een mooie, grote leefruimte en krijgen ze veel tijd om te rusten. Ik vond het ook fijn om te horen dat het tempo echt door de alpaca’s werd bepaald en ze niet met een zweepje werden opgejaagd. Volgens mij vonden de alpaca’s het wel prima.

 9. juli 6, 2019 / 8:47 pm

  Dit lijkt me zoooooo leuk! Ik smelt al helemaal bij de foto’s. Wat een leuke beestjes.

 10. juli 8, 2019 / 11:47 am

  Wat super leuk om jouw verslagje te lezen. Toevallig hebben wij vorige week een ezelwandeling gedaan en dat was ook super leuk. We kregen eerst een ezeltje mee, maar die kwam niet verder dan het eind van de straat. Die had niet zoveel zin haha;-) Met de tweede ging het beter. Op die boerderij hadden ze trouwens ook een alpaca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.