Waarom ik weinig alcohol drink

Waarom ik weinig alcohol drink

Begin januari zag ik vaak advertenties van “IkPas” online voorbijkomen. Een site waar duizenden mensen elk jaar zich kunnen inschrijven om mee te doen aan “Dry January”, een maand lang zonder alcohol. Dit initiatief zette mij aan het denken over mijn eigen alcoholgebruik. Mijn eerste gedachte was namelijk om mij ook in te schrijven voor deze challenge, maar ik besloot het niet te doen. In deze blogpost neem ik jullie mee in mijn alcoholleven.

Eerste ervaringen met drank

Als klein meisje wilde ik al altijd proeven van de drankjes die mijn moeder en opa en oma dronken. Zo hoorde mijn moeder eens gloekgloekgloek naast zich en zag ze hoe ik als klein hummeltje van haar glas rode wijn aan het genieten was. Doordat mijn moeder open was over zo ongeveer alles, was alcohol ook geen groot geheim voor mij. Niet dat ik wekelijks dronk als kind, maar een klein slokje mogen proeven was eens in de zoveel maanden wel fantastisch. Op mijn veertiende dronk ik mijn eerste cocktail met Baileys (heerlijk!).

Ik zat net in die groep jongeren die vanaf hun zestiende mocht drinken, de wet toen werd aangepast, en hierdoor vanaf hun zeventiende weer een jaar niet mocht drinken. Het was niet alsof ik veel dronk, maar toen ik voor mijn zeventiende verjaardagsfeest wat biertjes in huis moest halen, moest mijn moeder dit doen. Een biertje op een feestje vond ik leuk. Hetzelfde geldt voor het examenfeestje dat ik met vrienden gaf. Zelf konden we hier geen drank voor kopen, maar gelukkig waren de ouders er om ons te helpen.

Studententijd

Veel naar de stad om uit te gaan, ging ik niet. Tot vrienden mij eens meenamen naar een leuke plek (Rotown in Rotterdam). Daar waren soms feestjes met de naam ‘Kill All Hipsters’. Dat vond ik leuke feestjes waar ik af en toe naartoe ging. Leuke muziek uit de eighties, nineties en zero’s; daar houd ik nu nog van. Maar liever zat ik lekker thuis televisie te kijken of een boek te lezen. Op mijn negentiende schreef ik mij in bij een studentenvereniging, waar de woensdagavond (normaal gesproken) de dansavond is. In mijn eerste jaar was ik heel actief en was ik er bijna elke woensdag. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in dat jaar wel de nodige glazen heb gedronken en soms met een kater wakker werd. Mooie avonden, niet fijne katers.

Minder alcohol

Doordat ik stages liep tijdens mijn Lerarenopleiding Nederlands, werd ik wel minder actief bij de studentenvereniging. Ook werd mijn relatie steeds serieuzer. Aangezien ik die katers echt een verspilling vond van de volgende dag(en), dronk ik steeds minder. Dat is best lastig op een studentenvereniging, waar het toch ook deels om bier (en andere alcohol) draait. Maar ik sta sterk in mijn schoenen en sloeg de drankjes af om vervolgens zelf een frisje te bestellen aan de bar. Heerlijk om de dag erna op te staan en alleen een beetje moe te zijn van het stappen. Die gewoonte bleef ik doorzetten.

En nu

Toen ik kanker kreeg, besloot ik helemaal geen alcohol te drinken. Sommige medicijnen mochten sowieso niet genomen worden als ik alcohol zou drinken. Bovendien is alcohol gewoon vergif voor het lichaam en ik vond dat ik al genoeg gif binnenkreeg met alle chemokuren. Ondertussen weet iedereen dat mijn go-to drankje ice tea green is. Als ik bij vrienden of naaste familie op bezoek kom, is de kans groot dat ze dit voor mij in huis hebben gehaald. Op het terras bestel ik dit ook het liefst. Tuurlijk, als ik op een terras zit of ergens ga eten, dan vind ik een wijntje wel lekker. Maar dit komt veel vaker niet dan wel voor.

Geef mij mijn ice tea en ik ben een tevreden mens.

Hoe zit dat bij jou?

13 Reacties

 1. januari 18, 2021 / 8:49 am

  Voor mij ook geen alcohol. Nu niet vanwege medicijnen en daarvoor was het met een half glas witte wijn per jaar ook wel klaar. Ik houd er gewoon niet van, dus ja… Ik vind het wel superstoer dat je in je studententijd je eigen keuzes hebt gemaakt!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 18, 2021 / 11:36 am

   Leuk om te lezen! Ja, dat was best lastig, maar de aanhouder wint en ik wilde op een gegeven moment gewoon echt geen alcohol.

 2. januari 18, 2021 / 9:23 am

  Jaaa, ice tea green is zo lekker! Ik drink helemaal geen alcohol en heb dit ook nooit gedaan. Gewoon nooi behoefte aan gehad, en ik zie er aardig wat nadelen aan ook.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 18, 2021 / 11:37 am

   Groot gelijk dat je nooit alcohol hebt gedronken! Het leven is ook leuk zonder.

 3. RiaN of Adriaantje
  januari 18, 2021 / 11:34 am

  Ik drink geen alcohol, ik vind het zelfs “vies”, Vroeger, toen ik net op kamers woonde, haalde ik een fles van het een en ander, maar na 1 glas verdween de rest door de gootsteen….
  Geef mij maar water, of buitenshuis een Spa-Blauw.

 4. januari 18, 2021 / 8:15 pm

  Ice tea green is al sinds het bestaat mijn go to drankje, hiervoor was het cassis. Ik drink helemaal geen alcohol, ik vind bier en wijn oprecht niet lekker en ik vind alcohol eerlijk gezegd ook maar eng. Door mijn angststoornis vind ik controle loslaten heel moeilijk, en het idee dat alcohol dat voor mij zou doen vond ik echt doodeng. Ondertussen is die angst niet zo heftig meer, maar ik heb er nu gewoon totaal geen behoefte aan. In mijn omgeving word ook weinig gedronken, dat scheelt natuurlijk 🙂

  • januari 22, 2021 / 8:38 pm

   He Anouk, dat heb ik ook! Allebei 🙂 Ik lust het niet en ik wil ook absoluut niet dronken worden doordat ik dan zelf geen controle meer heb en ik dat ook een heel eng idee vind.

 5. januari 18, 2021 / 9:43 pm

  In het weekend drink ik wel eens een glas alcohol, maar verder ook niet. Ice tea word ik ook altijd erg blij van!

 6. januari 19, 2021 / 8:07 am

  Ik drink nooit alcohol aangezien ik het niet lekker vind… Wordt altijd maar raar aangekeken haha. Het enige wat ik wel eens lekker vind ik Jillz, maar dan 0,0% 😉 Verder ben ik van water, thee en soms Ice Tea.

 7. januari 20, 2021 / 2:44 pm

  Ik drink ook nooit alcohol, ik vond het eigenlijk niet lekker en het gevoel van aangeschoten raken vond ik al helemaal niet lekker. 😉

 8. Jacqueline Meijers
  januari 21, 2021 / 2:59 pm

  Drinken af en toe 1 wijntje.Meestal nooit.Dus doen mee.Veel succes,is goed te doen hoor.

 9. januari 24, 2021 / 3:24 pm

  Ik drink weinig alcohol. Vind een glas rode wijn (of twee) of een biertje op z’n tijd erg lekker, maar dat is eens in de paar weken. Vroeger dronk ik veel meer, elke week wel standaard een fles of twee. Gelukkig is die tijd voorbij 🙂

 10. januari 30, 2021 / 9:03 pm

  • Hier zelf drinken we niet echt veel. Vooral als je weet wat de drank met je kan doen. We houden het liefst op frisdrank en soms, maar soms kan der eens een drankje van af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.