Ik stop tijdelijk met de sport hardlopen

Ik stop tijdelijk met de sport hardlopen

In oktober plaatste ik de blogposts ‘Motivatie vinden voor het hardlopen | 6 tips‘ en ‘5 tips voor beginnende hardlopers’. Ik was zelf eindelijk weer bezig met hardlopen. Dat had ik zo gemist in de maanden dat ik kanker had en chemokuren kreeg. Bij die tweede blogpost liet ik al weten dat ik toen even niet hardliep, vanwege pijn in mijn rechterknie. Deze pijn besprak ik met de fysiotherapeut van mijn sportgroepje en later ook met de fysio die al mijn blessures van de afgelopen jaren heeft behandeld. De gesprekken bevestigden waar ik al bang voor was. Daarom heb ik besloten tijdelijk te stoppen met hardlopen.

Blessures

Het komt erop neer dat ik te snel weer volop ben gaan sporten. Ik hield mij wel aan een loopschema voor beginners, maar eigenlijk was mijn lichaam nog niet klaar om te hardlopen. En dat is nogal frustrerend. Ik keek zo uit naar het hardlopen en ik voel mij over het algemeen weer fit genoeg om te sporten. Hierdoor vergeet ik makkelijk dat mijn lichaam nog volop aan het herstellen is. Mijn moeder heeft een collega die ook lymfeklierkanker heeft gehad. Hij waarschuwde mijn moeder er al voor dat ik rustig aan moest doen. Anders was er namelijk kans op een langdurige blessure (die heeft hij gehad door te snel weer te sporten na de chemokuren). Ik trok me vrij weinig aan van deze waarschuwing. Ik voelde mij toch gewoon goed?

Toen ik dus last kreeg van eerst mijn rechterknie en daarna mijn linkerknie was ik wel even bang. Wat als ik nu een langdurige blessure had opgelopen? Dan was ik nog verder van huis (eigenlijk van het sporten). Maar gelukkig is de blessure aan mijn rechterknie vanzelf weggegaan. Voor mijn linkerknie heb ik na komende maandag drie sessies erop zitten. De pijn is zo goed als weg, deels door de ‘kniemassages’ en grotendeels door de steun van de tape die op mijn knie zit. Wat een opluchting!

Stoppen

Met de fysiotherapeut die mijn knieรซn behandelde overlegde ik over de situatie. Zij vertelde mij dat mijn lichaam nog niet klaar is voor het hardlopen. Onder andere mijn kraakbeen kan het nog niet aan. Dus ik heb moeten beloven dat ik minstens een jaar niet ga hardlopen, liever nog anderhalf jaar niet voor optimaal herstel. Dat was niet echt een belofte die ik wilde maken, maar wel moest maken. Ik zag mijzelf komend jaar wel weer minstens tien kilometer hardlopen tijdens verschillende leuke evenementen. Die gedachtes moet ik nu dus voor mij uitschuiven. De afgelopen tijd baalde ik daar enorm van. Zeker de weken waarin ik niet kon wandelen van de pijn. Sport is mijn uitlaatklep en toen zat ik vooral thuis.

Fietsen

Hardlopen is enorm belastend voor het lichaam. Ik las ergens eens dat met elke stap die je zet, je lichaam drie keer je lichaamsgewicht moet opvangen. Blessures zitten zeker met deze sport in een klein hoekje. Goed, dat kan ik dus de komende tijd niet meer doen. Gelukkig zijn er andere activiteiten die wel mogen. Wandelen mag gewoon en is goed voor het herstel van mijn lichaam. Dat doe ik graag, maar ik haal er minder voldoening uit dan wanneer ik echt sport. In de zomer kocht ik een ‘meerderehands’ racefiets van iemand over. En laat (race)fietsen nou niet heel belastend zijn voor het lichaam. Nu ik niet meer kan hardlopen, heb ik meer tijd voor deze sport. Ik vind het heerlijk om afstanden te fietsen en dat doe ik dus. Mijn maximale afstand is momenteel 23 kilometer, maar ik bouw dit lekker elke keer een beetje op.

Sportdoel

Eerder deed ik aan sportdoelen. Deze doelen stel ik momenteel niet, zodat ik mijn lichaam wel echt de rust kan geven die ze nodig heeft. Toch heb ik wel รฉรฉn sportdoel voor dit jaar: een fietstocht maken van 30 kilometer. Ik denk zeker dat dit haalbaar is. Als dit dan kan binnen anderhalf uur zou het mooi zijn. Maar ik let wel extra op mijn lichaam. Een jaar zonder blessures is ook eens fijn. Ik vind het ook leuk om de fietscommunity te leren kennen. Op Instagram plaats ik meer foto’s van mij op mijn racefiets en zo raak ik aan de praat met andere wielrenners.

Op naar vele mooie fietskilometers! En ik kijk uit naar het moment waarop ik weer kan beginnen met hardlopen.

17 Reacties

 1. november 12, 2020 / 9:19 am

  Wat vervelend dat je nu niet kan hardlopen, maar wat moet om te herstellen dat moet maar! Gelukkig zijn er nog leuke alternatieven om te doen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:03 am

   Nou, precies! Ben blij dat ik in de zomer een racefiets heb gekocht ๐Ÿ™‚

 2. november 12, 2020 / 10:29 am

  O, wat jammer zeg! 1-1,5 jaar is ook wel echt lang ๐Ÿ™ Maar het is wel veel beter voor de lange termijn natuurlijk. Fijn dat je nu wel een alternatief hebt gevonden waar je plezier aan beleeft.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:03 am

   Heel lang, ja ๐Ÿ™ Maar inderdaad, als dit beter is voor op lange termijn, dan houd ik mij er maar aan.

 3. Jacqueline Meijers
  november 12, 2020 / 12:32 pm

  Fijn dat je een andere uitlaatklep hebt gevonden.Persoonlijk vind ik lopen minder leuk dan fietsen,het gaat sneller.Een doel voor over 2 jaar misschien over de Oosterscheldekering heen en over de Zeelandbrug terug ligt aan de windrichting.Succes met het behalen van je eerste doel.Het ga je goed.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:04 am

   Dat is een leuk doel! Dankjewel ๐Ÿ™‚

 4. november 12, 2020 / 1:59 pm

  Oh, wat zul je balen! Het was inderdaad zo’n heerlijke uitlaatklep voor je. Wel fijn dat je kunt blijven fietsen en als je nu al op 23 km zit, lijkt een tocht van 30 km dit jaar me een goed haalbaar doel. Veel fietsplezier in ieder geval!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:04 am

   Ja, baal er nog steeds inderdaad van. Ik kijk nu wel uit naar die tocht van 30 kilometer. Dat gaat vast lukken! Dankjewel.

 5. november 13, 2020 / 9:00 am

  Ah wat rot dat je zo’n lange tijd niet mag hardlopen, zeker omdat je daar zo naar uitzag! Maar goed dat je toch naar je lichaam (en naar de fysio) luistert en je lichaam nog even de rust van het niet hardlopen gunt.
  Racefietsen is gelukkig wel een leuk alternatief. Enne, met zo’n vrolijk fietsshirt natuurlijk zeker ๐Ÿ™‚ Ik zag hem toevallig laatst in de Hema-webshop. Zo leuk is die!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:05 am

   Echt een lange tijd, inderdaad. Ik zou bijvoorbeeld wel heel kleine stukjes heel langzaam mogen hardlopen, maar dat kan ik nooit zo lang volhouden. Haha, ja, leuk is die, hรจ! Ben er enorm blij mee.

 6. november 13, 2020 / 11:31 am

  Echt ontzettend balen dat hardlopen niet lukt. Maar het is inderdaad best pittig voor je lichaam, dus goed dat je er op tijd bij bent zodat je straks niet met een chronische blessure komt te zitten. Gelukkig heb je wel andere manieren gevonden om toch lekker in beweging te blijven.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:06 am

   Nou, inderdaad. Ik zit echt niet op zo’n blessure te wachten. Gelukkig zijn er andere leuke manieren om te sporten. Dat hardlopen komt dan wel weer.

 7. november 14, 2020 / 2:25 pm

  Wat balen dat je niet kunt hardlopen, maar wat fijn dat je toch een alternatief hebt gevonden!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:06 am

   Zeker balen, maar ik ben inderdaad blij met mijn alternatief! ๐Ÿ™‚

 8. november 15, 2020 / 11:58 am

  Balen dat je zo lang niet mag lopen, zeker omdat je je wel goed voelde en dacht dat het best kon. Fijn dat je een alternatief gevonden hebt in fietsen en ook ontdekt hebt hoe leuk dit is. Lekker rustig aan opbouwen en daarbij goed luisteren naar je lichaam.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 19, 2020 / 9:07 am

   Inderdaad! En ik vind hardlopen zo fijn. Maar fietsen is ook zeker echt tof om te doen. Ik kijk uit naar alle toekomstige kilometers!

 9. november 19, 2020 / 4:30 pm

  Oei dat is toch even balen zeker als je het zo graag deed. Sterkte het komt wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.