Fit worden en blijven in deze tijd

Fit worden en blijven in deze tijd

De sportscholen zijn al een hele poos dicht. Gelukkig wordt het wel steeds beter en warmer weer. Hierdoor is het aantrekkelijker om naar buiten te gaan. Ik vind het altijd wel belangrijk om fit te zijn, maar zeker in deze tijd zitten mensen over het algemeen veel meer binnen. Er zijn nog best veel opties om toch fit te worden (en te blijven) zonder bijvoorbeeld een sportschoolabonnement. In mijn blogpost vertel ik hoe ik fit probeer te blijven. Misschien haal je er nog inspiratie uit!

Wandelen

Vorig jaar mocht ik niet sporten tijdens mijn chemokuren. Ik sportte in het begin wel, maar dit was enorm slecht voor mijn lichaam. Wandelen mocht wel. In het begin vond ik dit verschrikkelijk. Ik wilde hardlopen, zwemmen en grote afstanden fietsen. Toch omarmde ik het wandelen wel. Beter iets dan niets. Dat was wat ik mezelf voorhield. Door de medicatie sliep ik enorm slecht, wat ervoor zorgde dat ik soms om vijf uur ’s ochtends al aan het wandelen is. Met wandelen ga je niet snel, maar dat hoeft ook niet. Ik wandel nog steeds heel veel, vaak zonder muziek, soms met een podcast. Tijdens een wandeling geniet ik van alle geluiden om mij heen. Ook op regenachtige dagen ga ik naar buiten. Gewoon, om even van de buitenlucht te genieten.

Ik heb ook het idee dat sommige mensen wandelen enorm onderschatten. Door elke dag te wandelen, blijf je fit. Met een half uur of een uur wandelen zijn er ook al best wat calorieën verbrand (mocht je dit interessant vinden). Dus als sporten geen optie is, kan wandelen vaak nog een goede optie zijn.

Fietsen

Ik denk dat de meeste mensen wel een fiets hebben. Fietsen kun je voor jezelf zo intensief maken als je zelf wilt. Een stuk fietsen op een normale stadsfiets is leuk. Met vrienden heb ik weleens een fietstocht van dertig kilometer gemaakt in de zomer. We fietsten naar verschillende dorpjes en stopten onder andere bij een café en een ijsboerderij. Maar het is natuurlijk ook een optie om bijvoorbeeld te wielrennen of te mountainbiken. Mijn vriend heeft een mountainbike, ik een racefiets. Eerlijk toegegeven heb ik mijn fiets deze winter verwaarloosd, maar ik kijk enorm uit naar de zonnige dagen waarop ik weer fietstochten maak. Ook met fietsen kom je buiten én zorg je ervoor dat je genoeg beweging krijgt.

Fit worden en blijven in deze tijd

Hardlopen

Als je mij en mijn blog al langer volgt, weet je dat ik hardlopen heerlijk vind om te doen. Vorige week ben ik opnieuw begonnen. Ik heb al langere tijd last van een “zeurende” knie, maar het zeuren is de afgelopen maanden stukken minder geworden. Dus ik besloot om het hardlopen voorzichtig weer op te pakken. Voor het hardlopen gebruik ik al jaren de schema’s van Runnersworld. Ik gebruik momenteel het schema voor de absolute beginner, omdat ik mijzelf moet dwingen niet te snel te willen en te gaan (in verband met groot risico op blessures). Met hardlopen word en blijf je zeker fit. Eén keer per week hardlopen, als je nooit beweegt, zorgt voor een betere conditie. Ben je het al gewend om wat te bewegen, dan is het aan te raden om twee of drie keer per week hard te lopen.

Mocht je nieuw zijn in het hardlopen, dan is deze post met 5 tips misschien wel handig om te lezen. Het zijn tips waar ik zelf veel aan heb gehad toen ik net nieuw was in de hardloopwereld. Op zonnige dagen is de motivatie vaak wel te vinden. Maar mocht je een gebrek hebben aan motivatie om naar buiten te gaan, lees dan deze post met motivatie voor het hardlopen (ook te gebruiken bij andere sporten).

Thuis workout

Echt geen zin om naar buiten te gaan? Op Pinterest en YouTube zijn duizenden afbeeldingen en filmpjes te vinden met oefeningen om binnenshuis te doen. Ik ben nooit zo goed in het volhouden van het doen van workouts in huis. Wel heb ik een Ring Fit voor mijn Nintendo Switch. Op deze manier doe ik op eigenlijk een speelse manier veel heftige krachtoefeningen. Daarnaast heb ik het geluk dat ik nog wel een keer per week kan sporten bij de fysiotherapeut. Maar als ik eerlijk ben wil ik daar wel mee stoppen als de sportscholen weer openen. Zo kan ik (hopelijk binnenkort) weer iets afsluiten van mijn kankerperiode. Nu mag ik ook stoppen, maar wat ik al eerder zei, ik ben niet goed in krachttraining thuis volhouden. Er zijn genoeg mensen die dit wel heel leuk vinden en misschien ben jij daar wel één van.

Hoe zorg jij ervoor dat je dagelijks genoeg beweging krijgt?

8 Reacties

 1. maart 1, 2021 / 10:07 am

  Ik wandel vooral veel – zeker in het weekend. En verder heb ik gisteren weer mijn eerste agilitytraining gehad met Sproet, sinds 2,5 maand geleden. Nu dus individueel buiten in plaats van gezellig in groepjes, maar het was heel fijn om weer bezig te zijn!

 2. maart 1, 2021 / 10:47 am

  Ik doe thuis drie keer per week een half uur yoga, waar ik vaak nog 10 minuten hoelahoepen aan vastplak en ik probeer elke dag een half uur naar buiten te gaan (ter vervanging van de beweging die ik normaal krijg van naar het station en terug fietsen). Dus dat lukt best aardig!

 3. Adriaantje
  maart 1, 2021 / 11:34 am

  Sinds de lockdown wandel ik veel, maar nu kom ik er achter dat er inderdaad meer nodig is…
  Ik kan de dingen die Curves (ben ik lid van) op YouTube plaatst meedoen, maar ….
  Inderdaad geen regelmaat.
  Wel het voornemen om het tòch maar weer op te pakken, want ècht het is nodig.

 4. maart 1, 2021 / 1:22 pm

  Wat fijn dat je blessure een stuk minder is en je weer begonnen bent met hardlopen, zag ik inderdaad ook al op Strava. Rustig opbouwen, hopelijk kun je dan weer verder uitbreiden.
  Zoals je weet ben ik van het wielrennen (hardlopen ben ik mee gestopt nadat het mij een zeer langdurige blessure opleverde) en probeer dat een paar keer week te doen. Met de sneeuwperiode konden we niet fietsen, dus toen hebben we veel lange wandelingen gemaakt om toch in beweging te blijven.

 5. maart 1, 2021 / 3:51 pm

  Ach, zo’n racefiets hoort in de winter gewoon een beetje rust te krijgen hoor, vind ik;). Ik wandel en fiets (op een gewone fiets) heel veel en ben zo elke dag minstens anderhalf uur buiten in beweging, ook als het regent. Zo goed voor me!

 6. maart 1, 2021 / 8:46 pm

  Wat ben je toch goed bezig meis.. ik wil weer beginnen met zumba op de nintendo switch, hoelahoepen, gezonder eten en yoga. Maar deze routine moet ik nog even gaan herontdekken en gaan indelen haha..

 7. maart 6, 2021 / 12:45 pm

  Wandelen doe ik ook veel en ik fiets naar mijn werk en soms op de hometrainer. Daarnaast biedt mijn sportschool nu buitenlessen aan dus dat doe ik ook elke week. Heerlijk!

 8. maart 9, 2021 / 7:56 pm

  Het zou zo fijn zijn om dit ook allemaal te doen, maar ik train op dit moment met die 3 heerlijke kids 😀 en die zorgen er wel voor dat we genoeg beweging krijgen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.