Fit blijven met kanker | Zo doe ik dat

Sporten en fit blijven met kanker

Het zal geen van jullie ontgaan zijn dat ik nu al een paar maanden ziek ben. Mocht je dit niet weten, dan kun je hier klikken om te zien wat ik over mijn kanker heb geschreven. Goed, voor ik ziek werd liep ik graag hard. De ene periode vond ik dit leuker dan de andere periode, maar vanaf 2018 (nog niet heel lang dus) was het wel een sport die ik beoefende. Tot ik ziek werd.

Pijn in mijn rug

Na de eerste twee chemo’s merkte ik hoe moe ik was. Mijn lichaam werd eerst kapotgemaakt door de kanker en vervolgens door de chemokuren. Wel met het idee dat ik daarna beter word, maar ik kan niet ontkennen dat ik niks merk(te) van de behandelingen. Ziek werd ik niet, maar mijn energielevel was (en is) veel lager dan normaal gesproken. Toch wilde ik blijven hardlopen. Na een klein rondje hardlopen stapte ik onder de douche. Ik droogde me af en had ineens zo’n ontzettende pijn in mijn rug. Snel liep ik naar bed waar ik een paar uur met veel pijn lag. De volgende dag meldde ik mij bij een fysiotherapeut die onder andere gespecialiseerd is in oncologiepatiënten. Zij vertelde me dat hardlopen een aanslag is op het lichaam. En aangezien mijn lichaam al kapot wordt gemaakt door de chemotherapie kreeg ik het advies niet meer te hardlopen. Een enorme domper, maar ik beloofde mij aan dit advies te houden.

Sporten en fit blijven met kanker

Wandelen

Wel mocht ik zwemmen, fietsen en wandelen. De eerste sport viel helaas af. Zwembaden bevatten veel bacteriën, dus van de dokter mag ik niet zwemmen. Wandelen vond ik de beste optie. Ik vind fietsen heerlijk, maar voor ik ergens ben waar ik lang lekker achter elkaar kan fietsen, moet ik eerst minstens vijf stoplichten passeren. Niet heel fijn, zeker als ik weinig conditie heb dus geen extreem lange afstanden kan fietsen. Nu wandel ik meerdere keren per week. De meeste keren een uurtje. Voor mij is dat iets meer dan vijf kilometer. Ik heb zelfs al tien kilometer gewandeld. Dat voelde als een soort overwinning. Het is al een paar maanden geleden dat ik tien kilometer hardliep. Wat voelde ik me blij en opgetogen na die lange wandeling. Het staat zeker vaker op de planning.

Gewichten en yogamat

In januari sloeg ik gewichten van één, twee en drie kilo in en een yogamat in. Af en toe wat krachttraining is gezond, zeker als dit wordt afgewisseld met fitness (in mijn geval dus wandelen). Het matje gebruik ik tijdens de oefeningen. Dat ligt lekkerder dan de harde grond. Aan yoga doe ik niet. Ik heb het best vaak de kans gegeven, maar het is gewoon niet mijn ding. Hardlopen is voor mij normaal gesproken ‘mindful’ en nu heeft wandelen die functie overgenomen. Ook heb ik oefeningen van een andere fysiotherapeut gekregen om thuis te doen. Ik sportte sinds kort één keer in de week een uur in het oefenzaaltje van de fysiotherapiepraktijk. Helaas gaat dat door het Coronavirus tijdelijk niet door. Of ik interesse had in een app met oefeningen? Tuurlijk, kom maar door! Die doe ik braaf twee keer in de week.

Sporten en fit blijven met kanker

Hoelahoep

Een paar jaar geleden kocht ik een hoelahoep. Dat leek me een makkelijke vorm van sporten terwijl ik bijvoorbeeld televisie kijk. Ik gebruik de hoelahoep vaak tijdens een reclame. Die duren al gauw zo’n zeven minuten. Net lang genoeg om even met de heupen te zwiepen.

En zo probeer ik ervoor te zorgen dat ik fit blijf ondanks de kanker. Ik kijk er erg naar uit om weer hard te lopen als ik klaar ben met alle behandelingen. Uiteraard doe ik erg voorzichtig als ik wandel. Het valt me op dat nog steeds bijna niemand aan de kant gaat. Alleen ouderen proberen die minstens anderhalve afstand te houden. Ik belandde al een paar keer in bermen of op fietspaden om ook die afstand te kunnen houden.

10 Reacties

 1. maart 30, 2020 / 6:38 am

  Wat zul je het hardlopen missen! Gelukkig kan/mag je nog wel wandelen. En dat van die afstand is deels herkenbaar. Met wandelen gaat het hier prima, maar ik merk dat fietsers echt het liefst rakelings langs je heen gaan, terwijl het niet zo moeilijk is om éven een beetje opzij te sturen. Maar goed, blijkbaar dus wel. Vooral pubers houden zich hier niet aan de afstand, merk ik. Verder gaat ’t stukken beter dan bijvoorbeeld vorig weekend. Bij jou is die afstand weer éxtra belangrijk. Zó stom dat mensen zich er niet aan houden. Ik hoop wel dat je steeds kunt blijven wandelen en dat de mensen je ruimte geven.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 31, 2020 / 11:58 am

   Het hardlopen mis ik zeker! Gelukkig weet ik dat ik dit over een tijdje natuurlijk weer mag doen, als ik klaar ben met alle behandelingen. Ik hoop dat de mensen hier ook beter leren om afstand te houden. Het wandelen wil ik namelijk niet inleveren.

 2. maart 30, 2020 / 9:03 am

  Wat mega goed dat je dit doet zeg en hoepelen is ook wel enorm goed voor je! Dit doe ik zelf ook graag achter de tv, dan vliegt de tijd voorbij!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 31, 2020 / 11:58 am

   Wat leuk dat jij dat ook doet! De tijd vliegt dan inderdaad voorbij. Op deze manier vind ik de reclames tussendoor helemaal niet erg.

 3. maart 30, 2020 / 9:34 am

  Wat goed dat je zo sportief bezig kan zijn ondanks alles! Ik merk wel dat steeds meer mensen aan de kant gaan hier in het noorden, hopelijk heb je daar straks geen last meer van.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 31, 2020 / 11:59 am

   Oooh, fijn dat ze dat in het noorden wel doen. Ik hoop dat de mensen hier in het zuiden ook meer en meer aan de kant zullen gaan.

 4. maart 30, 2020 / 1:36 pm

  Wat goed! Denk dat deze tips voor iedereen eigenlijk wel toepasbaar zijn. Ik ben zelf niet echt een hardloper, maar vind wandelen wel heerlijk. Voel me best een oude muts als ik dat zo zeg, maar it’s true, haha. Ik vind die tips van hoelahoepen tijdens de reclames trouwens geniaal. Misschien moet ik ook eens zo’n ding aanschaffen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 31, 2020 / 12:00 pm

   Hahaha, ja het klinkt wel altijd een beetje ‘oud’ als je gaat wandelen. Maar ik vind het ook heerlijk! Ik weet zeker dat je er geen spijt van krijgt als je een hoelahoep aanschaft.

 5. april 1, 2020 / 10:07 am

  Je bent fitter dan ik en dat met kanker, wauw! Wat balen dat je even niet mag hardlopen. Wat een enorme aanslag op je lichaam is kanker. Ik vind je positieve houding hierin echt gaaf. Het zal niet altijd over rozen gaan, maar je kijkt naar de toekomst en naar je opties en ik vind het mooi! Voor nu lekker aan de wandel, hoelahoepen en vooral de kanker verslaan <3

 6. april 3, 2020 / 9:51 am

  Wat fijn dat je nog wel dingen mag doen om fit te blijven, en zo knap van je dat je dat ook doet, ondanks hoe zwaar je het zowel geestelijk als lichamelijk moet hebben nu. Jammer dat zwemmen en hardlopen nu geen optie zijn, maar gelukkig dat er nog wel andere dingen zijn. Dat hoelahoepen vind ik echt geweldig slim, zo even tijdens de reclames doen. Is toch ‘wachttijd’ en zo besteed je het op een slimme manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.