Motivatie voor het hardlopen | 6 tips voor jou

Motivatie voor het hardlopen| 6 tips voor jou

Als je mij vijf jaar geleden vertelde dat ik nu het liefst iedere week drie keer hardloop, had ik je keihard uitgelachen. Ja, ik was sportief, maar ik behield nooit de motivatie om te blijven sporten. Een tijdje ben ik donateur geweest van een sportschool (zoals veel mensen). Tijdens een van mijn zeldzame momenten in de sportschool kwam ik erachter dat ik liever buiten sportte dan binnen in zo’n ruimte met allemaal bezwete mensen. Hardlopen had ik al meerdere keren een kans gegeven, maar hoe zorgde ik dat ik bleef hardlopen? Uiteindelijk ging bij mij de knop om en in deze blogpost geef ik jou 5 tips over hoe je motivatie krijgt en behoudt om te gaan hardlopen.

Uitproberen

Stap één is uitproberen of een sport, in dit geval hardlopen, iets voor jou is. Als je het na een paar keer nog steeds absoluut niet leuk vindt, dan is het heel moeilijk om hardlopen vol te houden. Bovendien: sporten doe je toch grotendeels voor je plezier? Om het leuk te houden moet je daarom een sport kiezen die je leuk vindt. Probeer hardlopen bijvoorbeeld drie keer uit. Vind je het na die keren nog steeds een grote hel? Stop er lekker mee en zoek een andere sport (bijvoorbeeld wielrennen of zwemmen). Ben je na drie keer hardlopen nog steeds enthousiast? Dan is dit misschien wel dé sport voor jou! Ja, in het begin zal het zwaar zijn, maar training baart kunst. Hardlopen mag zwaar zijn, als je het maar het grootste gedeelte van de tijd ook leuk vindt.

Ontdekken

Een onderdeel van het uitproberen van hardlopen, is ook het ontdekken van de sport. Daarmee bedoel ik dat je kunt opzoeken wat er allemaal over hardlopen gepubliceerd is. Dit vind ik heel leuk om te doen. Zeker aan het begin van mijn hardloopcarrière kreeg ik enorm zin om te hardlopen na het lezen over hardlopen. Een vriendin die al hardliep, stuurde mij als verrassing het boek ‘Live, love, run’ van Annemerel de Jongh. Terwijl ik dit boek las, wilde ik mijn hardloopoutfit aantrekken en naar buiten gaan voor een hardlooptraining. De andere boeken van Annemerel, ‘Ik heb geen zin’ en ‘Trainen als een topatleet’ lezen ook fijn. Daarnaast staan er tal van documentaires online die te maken hebben met hardlopen. Door je onder te dompelen in een sport, krijg je vanzelf het idee onderdeel te zijn van de sport.

Motivatie voor het hardlopen| 6 tips voor jou

Knop om

Hoe lukte het mij eigenlijk om motivatie voor het hardlopen te krijgen en te behouden? Ik wist al dat ik hardlopen leuk vond, dus de eerste stap was al gezet. Hardloopkleding had ik ook al, door eerdere pogingen deze sport vol te houden. Het enige wat bij mij miste was een knop die om moest. Ik moest volledig achter mijn keuze gaan staan om te willen hardlopen. Als je niet helemaal voor iets wilt gaan, is het heel moeilijk om het vol te houden. Ik weet nog dat ik begin 2018, toen mijn hardloopcarrière echt begon, op de bank zat bij mijn oma. Op de dijk zag ik de ene na de andere persoon hardlopend voorbijkomen. En dit terwijl ik als 21-jarige met mijn luie reet onderuitgezakt televisie zat te kijken. Ik kon niet één minuut hardlopen zonder aan de beademing te moeten. Dat vond ik absoluut niet kunnen.

Ik wilde als gezonde 21-jarige ook een goede conditie hebben. En daar ging bij mij de knop om. In mijn herinnering trok ik direct mijn hardloopoutfit aan, die bij mijn oma lag, om een stuk te gaan hardlopen. Maar dit kan ook een dag later zijn geweest. Ik vond het belangrijk om een conditie te krijgen die ik vind passen bij een jonge, gezonde vrouw. Argumenten om te sporten had ik niet. ‘Geen zin’ was mijn enige argument, maar dat argument is zo verwaarloosbaar dat ik begon met hardlopen.

Evenementen

Waarom lukte het dit keer wel om het hardlopen vol te houden? De knop was natuurlijk om, maar daarmee is nog niet alles veranderd. Ik denk dat het voor mij in het begin hielp om mij in te schrijven voor hardloopevenementen. Mijn eerste event was de LadiesRun in Rotterdam. Ik kon kiezen voor de 5, 7.5 of 10 kilometer. Arrogant en eigenwijs als ik was, dacht ik wel even in drie maanden te kunnen trainen voor de 10 kilometer, dus ik schreef me in voor die afstand. Ondanks dat ik ziek was, genoot ik van die wedstrijd. De enige irritatiefactor was dat veel vrouwen zich “gezellig” hadden ingeschreven voor de 10 kilometer en de afstand te zwaar voor ze was. Na de eerste 500 meter moest ik mij langs allemaal wandelenden vrouwen manoeuvreren. Toch vond ik het tof. Het was natuurlijk mijn eerste event.

Hierna schreef ik mij volgens mij in voor de 10 kilometer in Willemstad. Tijdens dat hardloopevenement voelde ik mij echt een onderdeel van de hardloopcommunity. Ik deed in mijn eentje mee, maar raakte al snel aan de praat met andere lopers. Uiteindelijk liep ik een groot deel van de afstand met een andere vrouw en om en om moedigden wij elkaar aan. Niet iedereen is enthousiast over hardloopevenementen. Ik wel. Dat je als hardloper tussen andere hardlopers de sport uitoefent die je leuk vindt, geeft echt een kick. En alle klappende mensen langs de kant zorgen voor een ultieme feestsfeer. Hardloopevenementen kunnen zeker zorgen voor blijvende motivatie, want je (ik in ieder geval) wilt ook niet als laatste eindigen.

Motivatie voor het hardlopen| 6 tips voor jou

Praten

Je hebt ontdekt dat je hardlopen leuk vindt en dat je dit wilt blijven doen. Praat er dan ook met mensen over. Het liefst met mensen die hardlopen leuk vinden. Ik heb het geluk dat mijn vriend van hardlopen houdt en ik die vriendin heb die mij met het boek motiveerde om te gaan hardlopen. Als je gesprekken voert met mensen over hardlopen, enthousiasmeer je elkaar. Ik plaats ook graag op mijn persoonlijke Facebookpagina of op Instagram foto’s en berichten over mijn hardloopprestaties. Eerlijk is eerlijk, ik vind het tof om het te delen met anderen als ik weer heb hardgelopen. Bij mij zorgt het voor motivatie als ik zie dat anderen ook hardlopen, dus probeer ik met mijn berichten anderen te motiveren.

Een hardloopapp kan hierbij ook helpen. Ik gebruikte eerst een app van Nike. Die vond ik totaal niet fijn en liep vaak vast. Al gauw stapte ik over op Strava. Daar voel je je ook al snel onderdeel van een community. Als ik even geen zin heb om te sporten, maar dit wel op de planning staat, open ik Strava. Iedere dag heeft er wel een van de mensen die ik volg gesport. En zo krijg ik zin om te sporten. Ik weet dat ik mij beter voel na een hardlooptraining en ik vind het leuk om mijn training weer te kunnen uploaden op de app. Zo kan ik bijhouden wanneer ik heb gesport en ik kijk met regelmaat terug op mijn eerdere activiteiten. Zien of je progressie boekt is met zo’n app ook enorm makkelijk.

Doel

Mijn laatste tip is om voor jezelf een doel te stellen. Mijn doel was om binnen drie maanden 10 kilometer hard te lopen. Dit is haalbaar, maar raad ik niet aan. De kans op blessures is erg groot en ook ik heb al de nodige blessures gehad. Train eerst voor de 5 kilometer en bepaal daarna of je liever sneller wordt op de 5 kilometer of voor een langere afstand wilt gaan. Mijn doel op dit moment is om weer 5 kilometer achter elkaar te kunnen hardlopen. Het liefst loop ik over een jaar of twee mijn eerste marathon. De 5 en de 10 heb ik wel weer een beetje gehad. En misschien ooit een hele marathon, zodat ik die van mijn bucketlist kan strepen.

Hoe behoud je dus de motivatie om te hardlopen (of een andere sport uit te oefenen)? Ontdek welke sport bij jou past. Lees er lekker wat over of kijk documentaires. Inschrijven voor hardloopevenementen is leuk en deze events zorgen ervoor dat je steeds een doel blijft hebben om te hardlopen. Praat met enthousiastelingen over hardlopen en download bijvoorbeeld een app om jezelf en anderen te motiveren. En stel iedere keer voor jezelf een nieuw doel om motivatie en uitdaging te blijven behouden.

Volgende week plaats ik een blogpost met tips voor beginnende hardlopers!

Waar haal jij energie uit?

8 Reacties

  1. Gien
    oktober 12, 2020 / 7:32 am

    Lekker bezig Marloes! Ik loop ook al jaren hard, hoewel niet zo hard als jij en vaak binnen op de loopband. Dat vinden veel mensen vreselijk, maar ik vind het heerlijk! Ik heb maar liefst één keer meegedaan aan een evenement en vond het vreselijk, haha! Voordat de wedstrijd begon, was ik al 20x naar de wc geweest, zo zenuwachtig was ik. Dus dat was eens maar nooit weer. Veel succes met hardlopen en ik ben benieuwd naar je eerste (halve) marathon!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 14, 2020 / 7:35 am

      Ik vind het ook vreselijk om te hardlopen op de loopband 😂. Ah, ik herken dat zenuwachtig zijn bij de eerste wedstrijd. Nu is het alleen nog gezonde spanning. Heel erg bedankt!

  2. oktober 12, 2020 / 11:30 am

    Dat van die knop herken ik wel, al is het dan niet qua hardlopen in mijn geval. Super dat de knop bij jou om is en dat het nu echt een hobby is geworden. Waardevolle en motiverende tips vind ik dit.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 14, 2020 / 7:36 am

      Ja, die knop kan natuurlijk voor veel dingen gelden. Fijn om te horen dat je de tips waardevol en motiverend vindt!

  3. oktober 12, 2020 / 8:22 pm

    Wat fijn dat je een sport hebt gevonden die helemaal bij je past. Knap ook dat het je lukt om drie keer per week hard te lopen!
    Zelf doe ik aan yoga en ging ik naar de sportschool, maar die is failliet. Ik moet dus nu op zoek naar iets nieuws. Heel lastig, want door mijn chronische pijnklachten en hypermobiliteit is eigenlijk geen een sport echt fijn om te doen en is het dus echt een ‘moeten’.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 14, 2020 / 7:38 am

      Wat jammer dat sporten voor jou zo moeilijk gaat! Dat lijkt me heel vervelend. Ik hoop dat yoga je wel ontspanning brengt.

  4. oktober 16, 2020 / 10:15 am

    Goed bezig! Ik vond het boek ‘Running like a girl’ (het vertaalde boek heeft ook de Engelse titel) van Alexandra Heminsley ook echt een aanrader. Zij beschrijft op een leuke manier hoe zij van een ‘coach potato’ die nooit sportte en iets te zwaar was, naar het lopen van een marathon gekomen is. En helemaal mee eens dat Strava heel motiverend werkt!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      oktober 18, 2020 / 9:15 am

      Dat boek heb ik volgens mij ooit gelezen of deels gelezen. Misschien dat ik het nog eens leen bij de bieb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.