Als er een winkel is waar ik het liefst kom voor mijn vegetarische vleesvervangers, is het wel de Albert Heijn (al is de Lidl momenteel ook goed bezig met het uitbreiden van het vegetarische assortiment). Die winkelketen heeft een heel ruime keuze in vleesvervangers. Er zijn verschillende merken te koop, zoals De Vegetarische Slager, Kips, Quorn en hun eigen huismerkproducten. Tijdens elk winkelbezoek speur ik de schappen met vegetarisch beleg en vleesvervangers af. Soms kom ik een product tegen dat ik nog niet ken en wel wil uitproberen. Dat was dit keer zo.
Kip, het meest veelzijdige stukje vlees…
Af en toe koop ik vegetarische kipfilet voor op brood. Dat doe ik niet te vaak, want er verdwijnen meer plakjes in mijn mond dan dat ze daadwerkelijk gebruikt worden als beleg. Niet heel erg, maar zo goedkoop is vegetarische kipfilet nou ook weer niet. Ik eet wel wekelijks de vegetarische filet a l’americain van Kips. Heerlijk vind ik die! Goed, laatst kwam ik bij de vleesvervangers deze filets als van kip tegen. Vegetarische kipschnitzels en kipstuckjes kende ik al. Aangezien ik kip vroeger heel lekker vond, was ik heel benieuwd naar deze filets. Zouden ze de kipbeleving van vroeger naar boven brengen? Thuis aangekomen kon ik niet wachten tot ik ging avondeten. Ik had bedacht dat ik het ging combineren met rijst en groenten. Een soort AVG’tje, maar dan vegetarisch en zonder aardappels.
In de oven
Toevallig appte ik met mijn beste vriendin toen ik de ‘kip’ had gekocht. Zij tipte me dat ik de kip het best in de oven kon bereiden in plaats van in een pan. Echte kip vindt zij op die manier lekkerder. Daar luisterde ik braaf naar. De kip ging in de oven en de rijst en sperziebonen kookte ik in verschillende pannen. Een aantal keer draaide ik de kip in de oven, zodat deze goed overal verwarmd werd. Na ongeveer tien minuten was de kip klaar om gegeten te worden. Let wel op: de ene oven is de andere oven niet en hetzelfde geldt voor producten die je in de oven doet. Ik merk ook met de vegetarische bitterballen dat ze de ene keer wel gaar zijn na de bereidingswijze op de verpakking en de andere keer langer in de oven moeten.
Mwah
De kip was goed gegaard in de oven. Ik sneed een stukje van de filet en proefde dit. Natuurlijk smaakte het niet echt naar kip, maar ik verwachtte wel dat de ‘filet als van kip’ meer weg had van het gevogelte dan wat ik in mijn mond had. Eigenlijk vond ik het nergens naar smaken. Weinig smaak. Op zich een prima structuur. Maar ik vind het geen product om naar over huis te schrijven. De sperziebonen en de rijst waren wel erg lekker, maar daar ging het deze maaltijd niet om.
De filets als van kip raad ik niet aan om te kopen. Ze smaken niet als kip en er zijn genoeg andere vegetarische vleesvervangers die wél heel lekker zijn.
Deze vleesvervanger krijgt van mij een 4,5/10.
Het ziet er echt superlekker uit! Extra jammer dan dat de smaak tegenvalt…
Wat jammer, die laat ik dan maar liggen. Ik vind kipburgers in vleesvervanger vorm vaak erg lekker, maar dit skip ik maar. De bitterballen van dr Lidl hebben we ondertussen getest en mijn vriend (een vleeseter) heeft ze ook goedgekeurd, dank voor de tip!
Ik vind de cajun filets van de jumbo erg lekker, maar ik heb me laten vertellen dat die vergelijkbaar zijn met deze, dus misschien voor jou dan geen aanrader. Ik heb die van de AH nog nooit geproefd.
Ik heb deze toevallig inmiddels geprobeerd, in de pan gebakken, en wij vonden ze erg geslaagd!
Wij nemen ze heel vaak en zijn er dol op. Wij verbazen ons er iedere keer weer over hoe “echt” deze stukjes zijn.
Heerlijk, een echte aanrader!
Je moet ze inderdaad heerlijk bakken in de pan… Dit is, mijn nieuwe nummer 1. vervanger…
Bij ons zijn ze ook favoriet. Wij bakken ze rustig in roomboter in een koekenpan. Regelmatig bedruipen en met deksel erop rustig gaat laten worden. Heerlijk, een echte aanrader. Bij andere supermarkten waren ze al eerder te koop en sinds tijdje nu eindelijk ook bij AH.