HEMA vegetarische OokWorst review

HEMA vegetarische OokWorst review

Sinds kort heeft de HEMA een vegetarische variant van de wereldberoemde rookworst in de schappen liggen: de OokWorst. Ik was heel benieuwd, maar ook een beetje bang. De vegetarische rookworst van de Unox vind ik namelijk niet te eten. Toch wilde ik de OokWorst een kans geven. Een dag nadat het product uitkwam, liep ik naar de HEMA om de ‘worst’ te kopen. Samen met de normale rookworst (voor mijn vriend) rekende ik de OokWorst af. Eenmaal thuis maakten wij de worsten klaar voor de lunch. In deze post deel ik graag met jullie wat ik van de OokWorst vind.

HEMA vegetarische OokWorst review

‘Bereidingswijze’

De OokWorst kan, als ik het goed heb gehouden, of koken in water of even opwarmen in de magnetron. Ik koos voor de tweede optie, omdat het veel minder tijd kost. Je maakt de eerste verpakking open. Daar haal je de rookworst die in een plastic verpakking zit uit. Vervolgens prik je wat gaatjes in die verpakking en leg je de rookworst twee minuten op (ik dacht) 500 Watt in de magnetron. En klaar is de OokWorst! Ik sneed eenderde van de OokWorst in plakjes en legde dit op een boterham. Over de worst deed ik de HEMA vegan hotdogsaus. Maar voor ik aan de boterham begon, sneed ik ook een plakje af om de OokWorst goed te kunnen proeven.

Lees ook mijn review over de ‘Plantaardige plakken’ van de AH.

HEMA vegetarische OokWorst review

Zurig

De OokWorst vind ik qua geur enorm in de buurt komen van een normale rookworst. Dit viel mij op net nadat ik de OokWorst uit de magnetron haalde. Ik was dan ook best enthousiast, want het is echt knap om een vegetarisch product op de vleesvariant te laten lijken qua smaak, geur en uiterlijk. Toen ik de worst sneed, viel het mij op dat deze, net als de normale rookworst, een soort extra dun laagje heeft. Daarnaast vielen de ‘spikkels’ in de worst mij op. Qua geur en uiterlijk gaf ik de OokWorst al direct een negen. Vervolgens nam ik een hap. Als eerste viel op dat de worst best zurig smaakt. Vind ik geen probleem, maar je moet er wel van houden. Verder is de textuur wel prima. Eigenlijk zoals een worst (naar mijn herinnering) moet zijn.

Mijn vriend kreeg ook een stukje te proeven. Hij vond de OokWorst lekker, maar miste de vettigheid van een echte rookworst. En hij kan het weten. Bijna wekelijks haalt hij een broodje rookworst bij de HEMA, dus de smaak is bij hem goed bekend.

HEMA vegetarische OokWorst review

Smaak

Ik vind de OokWorst een lekkere vleesvervanger en zeker een aanrader om te eten. Wat ik wel jammer vind is dat deze vleesvervanger een euro duurder is dan de normale rookworst. Dit is natuurlijk wel begrijpelijk, want het is een nieuw product en het moet winstgevend zijn. Maar een vleesvervanger voor €3,50 is best aan de prijs. Ik hoop dat de ‘worst’ uiteindelijk evenveel zal kosten als de vleesvariant. Inmiddels heb ik de worst al twee keer in huis gehaald. Voor op brood, maar ook voor bij het avondeten. Ik snap wel dat de worst niet bij iedereen in de smaak zal vallen, vanwege de zurigheid. Maar ik vind het wel lekker en zeker heel knap nagemaakt.

De OokWorst krijgt van mij een 8,5.

Heb jij de OokWorst al geprobeerd?

15 Reacties

 1. november 23, 2020 / 7:58 am

  Ik heb de ookworst nog niet geprobeerd. Ik vind die van Unox ook niet te eten, maar die van valess en de vegetarische slager vind ik wel lekker. Ben wel benieuwd naar die van hema maar vond hem erg duur

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 23, 2020 / 7:59 am

   Ja, hij is inderdaad erg duur. Die van Valess heb ik nog niet geprobeerd. Ik koop die van de HEMA nu alleen als ik voor mijn vriend een normale rookworst koop. Dan vind ik het wel heel leuk dat we allebei een rookworst van de HEMA kunnen eten.

 2. november 23, 2020 / 8:46 am

  Ik ben wel heel benieuwd maar nog niet geprobeerd! Heel lang geleden werkte ik een korte tijd bij de Hema en één van mijn werkzaamheden was ’s avonds de bak met Hema rookworsten schoonmaken. Stinken joh! Ik heb er nog zo’n trauma aan over gehouden dat ik rookworst nog niet kan hebben haha!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 23, 2020 / 9:09 am

   Hahaha, oooh, dat kan ik mij heel goed voorstellen. Ik heb meer dan 1.5 jaar op een pannenkoekenboot gewerkt en tijdens die periode kon ik op de dagen dat ik niet werkte echt geen pannenkoek meer zien.

 3. Johanna
  november 23, 2020 / 9:21 am

  Wat zit er in de worst? En moet een vegetarisch produkt op echt vlees lijken? Dat vind ik een fout uitgangspunt. De vegetarische keuken is een eigen keuken en geen vleesloze variant van onze keuken. Maar ja, dat is nu eenmaal modern.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 26, 2020 / 9:54 am

   Ik durf niet te zeggen wat er in de worst zit, want ik ben vergeten een foto te maken van de ingrediënten. Op zich vind ik het geen fout uitgangspunt. Er zijn genoeg vegetariërs (waaronder ik) die graag producten eten die op vlees lijken.

 4. november 23, 2020 / 10:10 am

  Bedankt voor je review! Ik ben er heel benieuwd naar, hoewel ik wel bang ben dat het ‘zurige’ voor mij het niet helemaal zal zijn.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 26, 2020 / 9:50 am

   Ja, dat is wel echt iets waar je van moet houden. Ik vind het niet erg, maar snap dat het als niet-lekker ervaren kan worden.

 5. november 23, 2020 / 11:35 am

  Ik ben sowieso niet zo van de rookworst eigenlijk, maar ik vind het wel heel tof dat er nu een Ookworst is!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 26, 2020 / 9:50 am

   Hahaha, ja ik ook niet, maar ik ben altijd erg enthousiast als er een nieuwe vleesvervanger op de markt wordt gebracht!

 6. november 23, 2020 / 4:16 pm

  De naam vind ik geweldig. En ik denk dat vele vegetariërs heel blij zullen zijn dat er een vegetarische variant is op de rookworst.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   november 26, 2020 / 9:51 am

   Heel goed gevonden, hè! Nou, dat denk ik ook. Er waren ook al vegetarische rookworsten, maar eentje van de HEMA is natuulijk wel iconisch.

 7. november 27, 2020 / 4:32 pm

  Gezien de zurige smaak weet ik niet of het iets voor mij is. Qua uiterlijk ziet het er wel echt uit als rookworst. Fijn dat er steeds meer vegetarische opties komen.

 8. december 9, 2020 / 8:04 pm

  Ik krijg zo enorm last van die hema worst he. Maar ja wel lekker. Pak het nooit meer. Vind dat de hema sowieso sinds ze failliet waren meer op een rommelcadeauwinkel lijkt en de kenmerkende hema-geur is ook al weg. Je ruikt echt goedkoop plastic daar. Die worst wil ik best proberen, maar ik wil voor ik erheen ga eerst weten wat erin zit. Er zitten vaak zoveel dingen in, zoals soja waar ze oerwouden voor slopen, dat het niet gezond of ‘groen’ meer te noemen is.

 9. Vincent
  november 9, 2021 / 6:30 pm

  In een woord vreselijk. Dit moet je niet willen.
  Heel erg droog, gewoon niet lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.