Moderne kunst in Museum Voorlinden

Al langere tijd wilde ik graag een keer een bezoek brengen aan het Museum Voorlinden in Wassenaar. Aangezien dit voor mij toch al gauw minstens in totaal vier uur reizen is met het openbaar vervoer, vond ik het een goed plan om dit bezoek te plannen in mijn zomervakantie. Iemand die graag met mij naar het museum wilde, is mijn moeder. Op een woensdag maakte wij dan ook de reis naar Den Haag centraal om vervolgens met een bus naar een halte te worden gebracht, waarvandaan we nog een kwartier moesten lopen.

Lunchen in restaurant Voorlinden
Rond twaalf uur bereikten we het gebied waar het museum was. Online hadden we gezien dat het restaurant in een landhuis zat, naast het museum. Wij besloten eerst wat te gaan lunchen, omdat kunst bekijken met een lege maag niet heel fijn is. Toevallig was de mooiste tafel van het restaurant vrij: naast grote, hoge ramen om goed naar buiten te kunnen kijken. We dronken meerdere latte macchiato’s en ik had een heerlijk broodje met gegrilde groenten en huisgemaakte hummus. Eenmaal buiten bleek er een enorme rij te staan. Hier merkten wij in het restaurant niks van. De bediening was aardig en rustig. Ze zorgden ervoor dat je als gast niks tekort kwam en waren niet bezig mensen snel uit het restaurant te werken.

Stippen en kritiek op de samenleving
Het museum kende ik van alle foto’s die ik online zag die vrienden in het kunstwerk Swimming Pool hadden gemaakt. Dat wilde ik ook! Daarnaast was ik erg benieuwd naar de werken van Yayoi Kusama. Deze kunstenares ken ik van museum Boijmans in Rotterdam. In dat museum was ergens een kamer met spiegels en allemaal knuffels. Meerdere keren heb ik dat museum bezocht, nooit heb ik de kamer gevonden (ik was te eigenwijs om ernaar te vragen).

Nu mocht ik toch kunst van haar en andere kunstenaars aanschouwen. Mijn moeder en ik waren ook van plan om in de ‘infinity room’ met heel veel lampjes te gaan, maar we wisten niet dat die kamer werkte met een timeslot. Uiteindelijk besloten we deze kamer over te slaan, omdat we anders een paar uur langer in het museum moesten blijven voor een kunstwerk dat je maar dertig seconden mag bekijken.

Sommige kunstwerken waren gemaakt om kritiek te uiten op de huidige stand van zaken, bijvoorbeeld de grote hoeveelheden plastic die er zijn. Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor zulke belangrijke onderwerpen.

Na een paar uur door het museum te hebben gelopen, vonden we het wel weer mooi geweest. Buiten het museum was er een groot gebied waar je kon wandelen. Dit deden wij uiteindelijk niet; de lucht werd namelijk erg donker en wij hadden geen zin om overrompeld te worden door onweer en regenbuien. We gingen beide naar huis na een dag te hebben genoten van kunst in dit moderne museum

Welk museum is volgens jou echt het bezoeken waard?

Liefs,
Marloes

2 Reacties

 1. augustus 21, 2019 / 6:40 am

  Moderne kunst is niet helemaal mijn ding, maar ik zou dit museum stiekem alleen al willen bezoeken om het gebouw te zien, want dat vind ik prachtig;).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 28, 2019 / 11:08 am

   En misschien kun je dan een ‘duik’ nemen in het zwembad, haha 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.