Dilemma Doolhof in Bergen op Zoom

Een tijd geleden las ik in de krant dat er een doolhof was geopend waarbij je verschillende dilemma’s voorgeschoteld kreeg. Allemaal in teken van de Tweede Wereldoorlog. Dit leek mij wel interessant om te ervaren. Op een hete zomerdag (waarna mijn vriend en ik gingen eten bij De Hemel) brachten wij een bezoek aan dit doolhof.

Vier keuzes
Eenmaal aangekomen, krijg je een aantal dilemma’s te horen. Na elk dilemma moet je kiezen tussen optie A en optie B. Elke optie leidt naar een andere ruimte. Zo gaat het vier keer, en eindig je weer buiten het doolhof. Er moet onder andere nagedacht worden over de vraag of jij onderduikers in je huis zou nemen. De eerste reactie is ‘ja’, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zijn er nog wat vragen die je echt aan het denken zetten.

Culturele verrijking
Ik vind het zeker de moeite waard om hierheen te gaan. Aan beide zijdes van het doolhof liggen Canadese en Britse begraafplaatsen. Deze kun je vooraf of achteraf bezoeken (mocht je daarin interesse hebben). Het doolhof staat in ieder geval een jaar lang in BoZ, ter ere van 75 jaar bevrijding.

Mocht je in deze omgeving lesgeven op een school, dan is dit een aanrader om te bezoeken met je leerlingen. Zo komt wat zij in de geschiedenislessen leren, toch een beetje ’tot leven’. De installatie is gratis te bezoeken en ligt in een mooie omgeving. Er is genoeg plek om de fietsen neer te zetten. Ook is er aan de kant van de weg parkeerplek voor auto’s.

Liefs,
Marloes

13 Reacties

 1. augustus 26, 2019 / 5:26 am

  Dit klinkt als iets heel moois! Als ik eens in de buurt ben, ga ik er zeker langs. (Hm, ik kom daar eigenlijk nooit, dus misschien moet ik zórgen dat ik er eens in de buurt ben.)

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 28, 2019 / 10:50 am

   Je kunt ook heel lekker lunchen/dineren in Bergen op Zoom. Het heeft een erg mooi centrum, dus zeker het bezoeken waard 😉

 2. Arie
  augustus 26, 2019 / 8:40 am

  Wat een goed idee. En een mooie uitvoering.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 28, 2019 / 10:50 am

   Dankjewel 🙂

 3. augustus 26, 2019 / 5:41 pm

  Wat interessant! Inderdaad echt een aanrader om met een klas langs te gaan denk ik. Ik heb in Frankrijk laatst ook verschillende begraafplaatsen van soldaten gezien, heel indrukwekkend is dat.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 28, 2019 / 10:54 am

   Ja, lijkt mij heel leuk om daar met een klas naartoe te gaan, maar daar is mijn vak niet heel geschikt voor en dan zouden we vervoer moeten regelen voor iedereen, haha. Oh, lijkt mij ook heel indrukwekkend, inderdaad! Vooral als je kijkt naar de leeftijden. Sommige soldaten waren jonger dan ik nu ben.

 4. augustus 27, 2019 / 4:58 pm

  Klinkt goed. :O Zijn de verhalen goed te verstaan? Ik ben heel benieuwd naar dit doolhof, maar als het geluid heel zacht is, kan ik misschien beter iemand meenemen (of ergens anders naartoe gaan).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   augustus 28, 2019 / 10:53 am

   Het zijn geen lange verhalen, maar vragen. Durf niet meer te zeggen hoe hard of zacht het geluid is. Er werd niet gefluisterd, maar de vragen werden ook niet luid geschreeuwd. Meer op gemiddeld gesprekstoon. Bergen op Zoom heeft een heel mooi stadscentrum, dus dat zou je ook kunnen bezoeken. Maar misschien toch slim om iemand mee te nemen naar het doolhof (dat is ook gezelliger), voor het geval het toch niet goed verstaanbaar is.

 5. augustus 28, 2019 / 3:09 pm

  Ah wat leuk zeg! Goed idee om een keer naartoe te gaan!

 6. augustus 29, 2019 / 8:41 am

  Wat onwijs leuk zeg. Ik vind dit echt toffe concepten. Ik de techniek erachter vind ik ook altijd onwijs interessant, haha.

  • augustus 30, 2019 / 6:42 pm

   Wat een mooi concept en hopelijk levert het dus gespreksstof. En meer besef van wat er is gebeurd tijdens de oorlog. Inderdaad, je kan makkelijk Ja zeggen tegen het opvangen van onderduikers anno 2019. Maar als het zo makkelijk was geweest, hadden veel meer mensen daar gedaan.

 7. september 1, 2019 / 12:47 pm

  Ik bene r heel benieuwd naar maar we hebben het zo druk dat het er even niet inzit. Nu is het mijn interesse maar ik denk dat het ook de ogen van andere gaat openen. Hopen dat ze het niet vernielen.

 8. september 3, 2019 / 1:56 pm

  Wauw wat onwijs leuk zeg! Goed plan om daar een keer naartoe te gaan. fijne week verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.