Een vriendin kwam laatst op bezoek. Heel lief had ze een warme, zachte muts voor mij gekocht. ‘Ik hoop dat je deze niet nodig hebt, maar ik ben bang van wel.’ Nou, haar of geen haar, die hippe muts zal ik zeker veel dragen! Ze had nog iets anders mee. Het boek van interventieradioloog Warner Prevoo. Of ik het misschien wilde lenen en ik mocht er net zo lang over doen als ik wilde. Geïnteresseerd nam ik het boek van haar aan en begon ik te lezen.
Kanker is een ziekte die ontstaat wanneer van de triljoenen cellen in het menselijk lichaam één enkele cel ontspoort. Het is een microscopisch ongeluk, een catastrofale cel-mutatie. Cellengroei is noodzakelijk om te leven, het is de bron van ons bestaan. Kankercellen zijn de rebellen die de andere cellen in ons lichaam willen vernietigen.
Kankerspecialist met kanker
Warner Prevoo werkt al jaren in een ziekenhuis in onze hoofdstad. Dag in dag uit is hij bezig met kanker. Het bespreken en bestrijden ervan, gesprekken voeren met kankerpatiënten en collega’s. Noem maar op. Nadat hij met koorts op bed ligt en zich voelt alsof hij is overreden door een tank, besluit hij uit voorzorg een CT-scan te laten maken in ‘zijn’ ziekenhuis. Het blijkt goed mis te zijn met Warner: longkanker in stadium vier.
Lezen of toch even uitstellen?
Toen ik het boek kreeg, wist ik nog niet of ik wel behoefte had aan een boek over kanker. Is het wel slim om een boek te lezen over dit onderwerp als ik zelf in de mallemolen zit? Mijn nieuwsgierigheid won en ik begon te lezen. Binnen vijf bladzijdes gaat Warner van een sportieve, gezonde arts naar een terminaal zieke patiënt. Het is heel interessant om te lezen hoe hij hiermee omgaat. Nu heeft hij twee rollen die eigenlijk lijnrecht tegenover elkaar staan: interventieradioloog en kankerpatiënt. Hierdoor begrijpt hij steeds beter hoe patiënten die normaal gesproken tegenover hem zitten tijdens een gesprek denken. Wat ze wel en niet willen horen. Tijdens een gesprek over een uitslag zitten we namelijk niet te wachten op een luchtig gesprek over koetjes en kalfjes. De uitslag is alles wat we willen weten, of het goed of slecht is. Die onzekerheid is namelijk het ergst.
Geschikt boek
Ik vond het geen zwaar boek om te lezen, ondanks dat ik zelf in een redelijk onzekere fase zit. Tuurlijk is het onderwerp niet niks. Tranen rolden af en toe over mijn wangen. Wat is het oneerlijk dat mensen kanker krijgen en dat sommigen uitbehandeld zijn. Maar Warner heeft zijn verhaal erg mooi en laagdrempelig opgeschreven met behulp van een vriendin. Het is een toegankelijk boek voor mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp kanker. Niet elke dag wordt er namelijk een specialist op de kankerafdeling gediagnosticeerd met de ziekte waar hij dagelijks mee werkt. Na dit boek weet de lezer niet alleen hoe Warner met zijn ziekte omgaat, ook heeft de lezer meer kennis van de denk- en werkwijze van artsen in ziekenhuizen.
Echt een aanrader om te lezen. Ik ben blij dat ik dit boek te leen kreeg van die vriendin. Het is ook weleens fijn om de kankerervaringen van iemand anders te lezen, hoe erg onze ziektes ook van elkaar verschillen.
Het boek ‘Echte dokters huilen ook’ is hier te bestellen.
Liefs,
Marloes
Op deze pagina zijn mijn blogposts over kanker te vinden.
Lijkt me heel bijzonder om te lezen. En dapper dat je het aandurfde, in de periode waar je nu in zit. Gelukkig deed het je juist ‘goed’.
Dit lijkt me een heel bijzonder boek om te lezen, ik denk dat ik deze ga opschrijven.
Dat boek klinkt heel bijzonder inderdaad!
Ik hoop dat je die muts inderdaad niet nodig hebt, wat een ellende maar wat fijn dat je vriendin zo lekker meedenkt.
Speciaal voor jou lieve Marloes ❤️