Tatjana Almuli – Knap voor een dik meisje

Tatjana Almuli Knap voor een dik meisje

Dit boek van Tatjana Almuli, Knap voor een dik meisje, heb ik al vaker in mijn handen gehad in de boekhandel. Ik kocht het niet, want ik koop tegenwoordig zelden boeken. Vaak lees ik ze maar een keer. Toch wilde ik in verband met de boekenweek een boek kopen. Een mooie kans om Knap voor een dik meisje in huis te halen!

In onze maatschappij worden dikke mensen sneller gezien als lui, ongediciplineerd, dom, lelijk, onverzorgd en niet fit. Deze ideeën zijn zo diep doorgedrongen in onze samenleving dat ik ze heb geïnternaliseerd.

Titels

Veel hoofdstukken hebben als titel een citaat. Vaak negatieve opmerkingen die Tatjana naar haar hoofd geslingerd heeft gekregen. Ik vind het knap dat ze deze negativiteit in mijn ogen nu gebruikt om sterker te worden. Met de titels steekt ze eigenlijk een middelvinger op naar deze mensen. Het boek leest makkelijk weg. Alles wat ze vertelt is goed te volgen. Van tevoren wist ik niet dat Tatjana mee heeft gedaan aan het televisieprogramma Obese. Hier wijdt ze een stukje aan in haar boek. Ik vind het belachelijk wat zij mee heeft moeten maken door haar lichaam en gewicht. Het wordt in het boek pijnlijk duidelijk dat sommige mensen vinden dat een dik persoon een soort allemansbezit is. Iedereen uit hun mening keer op keer. Dit gebeurt bij Tatjana ook door familieleden, bijvoorbeeld op verjaardagen. Deze familieleden vragen zich vervolgens wel af waarom Tatjana zo stilletjes in een hoekje zit.

Bekijk hier welke boeken ik dit jaar heb gelezen.

Onverzadigd gevoel

Tatjana heeft enorme eetbuien, een eetstoornis (die niet door alle ‘deskundigen’ serieus wordt genomen) en een defect gen. Bij mij gaat het niet zo ver. Maar ik herken het jezelf volproppen met alles wat los en vast zit wel. Psychologe Hilde Jans, die vaker aan het woord is, legt uit waar dit gedrag vandaan komt. Het overmatig eten is te vergelijken met overmatig drinken, roken en drugs gebruiken. Je bereikt er hetzelfde mee: moeilijke gevoelens of situaties verdoven. Nu ben ik zelf meer een verveeleter. Als ik niks te doen heb, ga ik eten. Ook op moeilijke momenten is het wel makkelijk om naar eten te graaien. En eerlijk is eerlijk, in de samenleving wordt dit vaak ook wel gestimuleerd. Ongesteld? Neem wat chocola. Relatie verbroken? Bakken ijs eten helpt zeker! Fijn om erachter te komen dat er voor deze soorten eetgedrag wel verklaringen zijn. Doordat Tatjana van kleins af aan al molliger is en meerdere malen op dieet werd gezet, durfde ze vroeger niet goed te vertellen over haar eetbuiten. Wanneer ze er eentje voelde opkomen, spurtte ze naar de supermarkt en zocht ze een plekje uit ergens waar niemand haar zou zien. Om vervolgens alles op te eten. Dat klinkt heel eenzaam en verdrietig.

Strijd

Het is mooi om te lezen dat Tatjana aangeeft nog niet klaar te zijn met haar strijd naar body positivity. Haar verhaal is dan ook nog niet klaar. Dat maakt haar voor mij ‘menselijk’. Dit boek bevat niet zo’n standaard verhaal van een of andere influencer die jou precies vertelt wat wel en niet werkt en hoe je weet ik veel wat moet aanpakken om de beste versie van jezelf naar boven te halen. Wel deelt ze de lessen die zij in haar jaren op deze aardbol heeft geleerd. Niet in een opsomming, maar fijn verweven in het verhaal. Hier steek je als lezer dan weer wat van op. Op Tatjana’s Instagram zag ik dat er volgend jaar nog een boek van haar verschijnt. Ik ben benieuwd of ze dan verdergaat op dit onderwerp of het over een totaal andere boeg gooit.

Knap voor een dik meisje raad ik aan om te lezen. Het is geen zielig verhaal en geen ‘aandachtvragend’ verhaal. Maar wel heel boeiend om te lezen. Ook als je geen gekke relatie hebt met eten. Een interessant verhaal van een powervrouw.

12 Reacties

 1. maart 25, 2020 / 1:27 pm

  Klinkt goed. Ik heb dit boek al een paar keer voorbij zien&horen komen maar nog niet gelezen. Misschien moet ik dat toch eens doen. Als kind van een moeder met overgewicht weet ik hoe kortzichtig en lomp sommige mensen kunnen zijn op dat vlak. :/ En hoe dubbel de wereld soms is. (Inderdaad, je moet niet teveel eten want dan word je dik, maar als je een snack of biertje afslaat omdat je aan je lijn wilt denken dan ben je al gauw “ongezellig” bezig.)

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 26, 2020 / 11:49 am

   Echt een aanrader om te lezen! De wereld is zeker heel dubbel. Ik merk het ook als ik bijvoorbeeld ergens ben en geen zin heb om te snacken. Daar word ik gewoon op aangekeken.

 2. maart 25, 2020 / 4:09 pm

  Lijkt me heel tof dit boek! Heb hem wel al vaker voorbij zien komen, wie weet ga ik hem binnenkort wel eens lezen!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 26, 2020 / 11:49 am

   Heel fijn boek om te lezen!

 3. maart 25, 2020 / 4:09 pm

  Lijkt me heel tof dit boek! Heb hem wel al vaker voorbij zien komen, wie weet ga ik hem binnenkort wel eens lezen!

 4. maart 25, 2020 / 4:20 pm

  Ik heb dit boek ook gelezen en had dezelfde ervaring als jij. Echt een bijzonder en tegelijk bizar boek, vond ik.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 26, 2020 / 11:51 am

   Nou en of. Ik ben benieuwd naar haar nieuwe boek volgend jaar.

 5. maart 25, 2020 / 7:35 pm

  Ik had nog niet over dit boek gehoord maar het trekt me wel ontzettend aan. Ik hou deze titel in mijn achterhoofd bij mijn volgende bezoekje aan de boekenwinkel. Fijne beschrijving!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 26, 2020 / 11:50 am

   Ik ben benieuwd wat je van het boek vindt 🙂

 6. maart 26, 2020 / 8:59 am

  Ik heb ‘m vorig jaar gelezen, en vond het ook echt heel interessant om te lezen. Afvallen is zo veel ingewikkelder dan gewoon minder eten en meer bewegen…

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 26, 2020 / 11:50 am

   Nou, inderdaad. Sommige mensen denken daar helaas anders over…

 7. maart 28, 2020 / 5:33 pm

  Ik heb hem ook gelezen via Kobo plus! Bizar hoe brutaal mensen zijn om iemand er steeds weer op te attenderen hij/zij “dik” is. Vond het echt een goed boek wat fijn weg las.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.