Review boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’

Boekenweekgeschenk 2020 Annejet van der Zijl 'Leon & Juliette'

De boekenweek van 2020 is vandaag gestart. Voor mij een reden om een boek in de boekhandel te kopen. Ieder jaar wil ik namelijk het boekenweekgeschenk lezen. Dit jaar schreef Annejet van der Zijl het boekenweekgeschenk ‘Leon & Juliette’. Een reconstructie van een liefdesgeschiedenis. Ik kocht het boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, en het boek Knap voor een dik meisje van Tatjana Almuli, liep naar huis en begon met lezen.

Kinderen kregen die ‘bijzondere instelling’ letterlijk met de moedermelk naar binnen, want zelfs het zogen van blanke baby’s werd overgelaten aan zwarte ‘Mama’s’. Waren ze eenmaal een jaar of tien, dan kregen ze van hun ouders hun eerste eigen slaafje cadeau, meestal eentje van hun eigen leeftijd.

Romeo en Julia?

Eerlijk is eerlijk, voor ik aan dit boek begon, verwachtte ik het bekende Italiaanse liefdesverhaal te lezen. Maar dan aangepast en verplaatst naar de negentiende eeuw in Charleston, South Carolina (VS). Deze associatie had ik door de titel van het boekenweekgeschenk. Het verhaal blijkt ook te gaan over een bijna onmogelijke liefde: Leon is een blanke Nederlander die uiteindelijk hoort bij de elite in Charleston. Juliette is een slavin en weet niet beter dan dat zij de blanke mensen moet bedienen op hun wenken. De twee worden verliefd op elkaar en trouwen in het geheim. Door slavenopstanden en de agressiviteit van de blanken in Charleston vluchtten ze uiteindelijk naar Monster, Zuid-Holland. Leon is geboren in dit dorp en een rassenscheiding zoals in South Carolina bestaat hier niet. Voor Juliette gaat er als het ware een nieuwe wereld voor haar open. Ze hoeft niet aan de kant te gaan zodra zij over straat loopt en heeft dezelfde rechten als elke andere vrouw in het dorp.

Moeilijke start

Ik kwam redelijk moeilijk in het verhaal. Verhalende verhalen vind ik leuker om te lezen dan beschrijvende verhalen. Maar ik houd ook erg van geschiedenis en leer en lees hier graag over. Over de slavernij heb ik pas na mijn middelbare school meer geleerd door zelf boeken te lezen. Iedereen weet wel dat het is gebeurd, maar er wordt zelden aandacht aan dit onderwerp besteed tijdens de lessen geschiedenis. Eenmaal zo’n tien bladzijdes verder zat ik goed in het boek en las ik het met plezier binnen drie uur uit. Annejet heeft veel onderzoek gedaan naar dit verhaal en dat is ook wel te merken. Af en toe worden er feiten genoemd over voornamelijk het leven in Charleston in de negentiende eeuw. Soms lopen de jaartallen ietwat door elkaar. Dit vond ik verwarrend en hierdoor las ik redelijk vaak wat bladzijdes terug, zodat ik het verhaal weer duidelijk kon volgen.

Vervolg

In het nawoord vertelt Annejet het een en ander over het onderzoek dat zij heeft gedaan voor dit boekenweekgeschenk. Ook wordt hier duidelijk dat ‘Leon en Juliette’ uiteindelijk uitgebreid zal worden en nogmaals wordt gepubliceerd. Tot die tijd moeten we het doen met dit 95 bladzijdes tellend boek. Ik ben benieuwd naar de stukken die toegevoegd zullen worden. Dit hartverscheurende verhaal in tijden van racisme is nu al pijnlijk duidelijk. Voor Leon en Juliette is het redelijk goed afgelopen: ze leefden als gezin in Monster, ver weg van de gruwelheden in Charleston. Ik ben vooral benieuwd naar de gebeurtenissen die Annejet misschien in de uitgebreidere publicatie zal bespreken. Soms wist ik niet welke feiten waar waren en wat zij eventueel aan haar fantasie had overgelaten. Desalniettemin is dit boekenweekgeschenk een goede aanvulling voor op jouw boekenlijst. Zeker als je geïnteresseerd bent in historische verhalen.

Welk boek lees jij tijdens de boekenweek (7-15 maart 2020)?

Boekenweekgeschenk 2020 Annejet van der Zijl 'Leon & Juliette'

6 Reacties

  1. Gien
    maart 7, 2020 / 4:17 pm

    Hi Marloes, ik wil ook elk jaar het boekenweekgeschenk hebben. Zelf heb ik het boek van Oek de Jong gekocht, ‘Zwarte schuur’, daar had ik goeie recensies over gelezen. Ben ook benieuwd naar Leon & Juliette. De filmrechten zijn al verkocht!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      maart 8, 2020 / 10:26 am

      Oeh, dat boek zet ik op mijn leeslijst! Ben benieuwd. Wat gaaf dat de filmrechten al zijn verkocht. Ik las ook dat het boek vertaald zal worden.

  2. maart 7, 2020 / 6:14 pm

    Oei, eigenlijk had ik met mezelf afgesproken dat ik deze boekenweek geen boeken ging kopen, maar ja, nu wil ik deze… Misschien toch maar even wachten tot de andere versie er is;).

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      maart 8, 2020 / 10:27 am

      Haha, je maakt het jezelf wel moeilijk met deze afspraak 😉 Maar je kunt inderdaad wachten tot de andere versie er is! Dan mis je denk ik niks.

  3. maart 8, 2020 / 4:24 pm

    Ik koop geen nieuwe boeken meer tenzij ik een boek echt graag nieuw wil hebben. Ik lees het boekenweekgeschenk wel als ik hem in de bibliotheek of kringloop tegenkom.

  4. mei 18, 2020 / 9:11 pm

    Ik heb hem ook gelezen. En had het zelfde als jij, ik verwachte een verhalend liefdesverhaal te lezen en moest echt even schakelen toen het zo beschrijvend bleek. Ik vond het evenwel een mooi en fascinerend verhaal. En het zorgde er wel voor dat ik daarna Een keukenmeidenroman ging lezen en nu Spaar de spotvogel ben gaan lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.