Recensie | Brian Tracy – Eat that frog

Brian Tracy - Eat that frog

Een maand geleden zag ik op de blog van Fleur een recensie voorbijkomen over het boek Eat that frog van Brian Tracy. Het leek mij een interessant boek over productiviteit en hoe je onder andere productiever kunt worden op verschillende vlakken zoals op het werk, in het gezin en in het verdere leven. Via de Online Bibliotheek leende ik Eat that frog en begon ik te lezen in het boek.

Eet die kikker!

In Eat that frog komen 21 manieren aan bod om uitstelgedrag te vermijden en in minder tijd meer gedaan te krijgen. De basis van deze manieren is het zogenaamde slikken van kikkers. Een van de regels om productiever te worden is dat als je meerdere kikkers moet slikken, de vieste eerst slikt. Daarmee wordt bedoeld dat als er meerdere taken voltooid moeten worden, de grootste en belangrijkste eerst moet worden getackeld.

Hoe duidelijker je weet wat je wilt en welke stappen je moet nemen, des te gemakkelijker is het om je uitstelgedrag te overwinnen, je kikker te verorberen en je taak te voltooien.

Teveel kikkers

Ik begon enthousiast aan het boek. Heel eerlijk gezegd werd het boek na een paar bladzijden een heel grote, vieze, glibberige kikker. Wat is deze schrijver vol van zichzelf. Ik snap dat hij trots is op alle boeken die hij schreef en alle lezingen die hij gaf, maar dat hoef ik niet meer dan eens te lezen. Verder staat er in elk hoofdstuk, die maximaal vier bladzijdes lang zijn, wel minstens een keer dat je de vieste kikker als eerst moet eten, of iets in die trant. Ik kreeg een beetje het gevoel dat Brian aan zijn woordenaantal probeerde te komen op dezelfde manier als studenten dat bij een essay proberen. Door heel veel hetzelfde in net iets andere woorden te schrijven.

Zo Amerikaans

Brian verwees ook regelmatig naar cursisten van zijn cursussen. Zo was er ene Cynthia die, na alle adviezen van Brian te hebben opgevolgd, het voor elkaar kreeg om minder te werken en twee keer zoveel te verdienen op haar werk. Ik kreeg hier een beetje een ‘Oprah’-gevoel van. ‘You get more salary, and you get more salary, and you, and you, and you!’ Zolang je dan wel naar haar show gaat, natuurlijk. En ik las erg vaak dat als je een, het liefst meer, van de 21 manieren toepast in je dagelijkse leven (wel direct beginnen, niet uitstellen!!!) je binnen de kortste keren zeker bij de top in jouw vakgebied hoort. En dit is alleen te bereiken als je naar Brian en zijn adviezen luistert.

Leerzaam

Is er dan helemaal niks goed aan Eat that frog? Weinig. Tuurlijk, het is handig als je voor jezelf doelen op papier zet. Ook dag-, week-, maand-, en jaardoelen zijn fijn om duidelijk te hebben. Dan weet je waar je naartoe wilt werken. Maar dit boek kan zeker worden ingekort tot één, misschien twee A4’tjes. Dan heb je het belangrijkste wel op papier.

Dit boek raad ik niet aan om te lezen. Op Goodreads zei iemand dat het lijkt op een lange PowerPointpresentatie vol quotes van, voor veel lezers, onbekende mensen die dan heel inspirerend en motiverend moeten zijn. En ik ben het helemaal met deze persoon eens. Lees liever een ander interessant boek, zoals Feminist fataal of Op je lijf geschreven. Er bestaan duizenden boeken die voor meer leesplezier zorgen dan Eat that frog. Geloof mij, deze kikker wil jij niet eten.

★✩✩✩✩

12 Reacties

 1. mei 13, 2020 / 6:39 am

  Oh bah, al dat ‘Amerikaanse’ houd ik ook niet van, dus ik sla ‘m over. Nu snel een ander boek downloaden jij, om de kater van deze kwijt te raken;).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 14, 2020 / 12:23 pm

   Haha, ik heb snel een ander boek gedownload, hoor 😉

 2. mei 13, 2020 / 7:48 am

  Oh dit boek klonk al vreselijk na je samenvatting. Als ik deze tegenkom laat ik hem dus lekker staan in de bieb.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 14, 2020 / 12:23 pm

   Goed zo, lekker laten staan!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 13, 2020 / 11:51 am

   Jaaaa, maar jij wist dat je een weinig ander soort recensie van mij over dit boek kon verwachten 😂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 14, 2020 / 12:24 pm

   Ik ben blij dat je dan nog net op tijd mijn blogpost hebt gelezen!

 3. mei 15, 2020 / 2:47 pm

  Oh nee dit boek zou ik zo niet kunnen lezen. Fijn dat je er een zo’n eerlijk review over heb geschreven!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 17, 2020 / 10:16 am

   Nee, ik moest mijzelf soms ook echt ertoe dwingen om verder te lezen. Dankjewel voor je compliment!

 4. mei 17, 2020 / 12:44 pm

  Dat is precies waarom ik dat soort boeken niet lees! Een realistisch lijstje maken en als het even niet gaat aan een ander punt werken, is nog altijd makkelijk dan zo’n blugh boek lezen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 17, 2020 / 12:59 pm

   Haha, ja, ik heb van deze fout (hopelijk) geleerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.