Al een lange tijd wilde ik meer leren over sterke vrouwen door de jaren heen. De zoekopdracht ‘boek over belangrijke vrouwen in de geschiedenis’ gaf mij niet de resultaten die ik zocht. Ik wilde gewoon een boek lezen waarin van elke vrouw een duidelijk portret werd geschetst. In de bibliotheek belandde ik bij een tafel vol boeken over vrouwen. Wereldwijven trok direct mijn aandacht door de tekeningen op de voorkant.
Leerzaam stripboek
Eigenlijk wilde ik geen boeken lenen. Ik heb nog een aantal boeken liggen die ik eerst wil lezen en die bibliotheekboeken geven mij soms wat stress. Zeker als ik halverwege een boek ben en ik het binnen een paar dagen al moet inleveren, omdat iemand anders het gereserveerd heeft. Toch liet ik mijn voornemen varen toen ik het boek opende. Mooie tekeningen kwamen mij tegemoet. Op deze manier zou ik zelfs met weinig concentratie en met veel plezier over deze vrouwen kunnen lezen! Binnen een mum van tijd was mijn bibliotheekpas uit de portemonnee gehaald en liep ik naar de leenbalie.
Ik kende er één
Thuis begon ik direct te lezen. Van alle zeventien vrouwen over wie in het boek Wereldwijven iets is geschreven, kende ik er maar één: Josephine Baker. Over haar leerde ik op de middelbare school tijdens kunstgeschiedenis. Al wist ik niet alles over haar. Ik wist dat ze danste in haar bananenrokje met een jachtluipaard aan haar zijde. Maar ze was daarnaast ook verzetsvrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog en moeder van twaalf kinderen. Ik vond het best erg dat ik van de rest nog nooit gehoord had. Al kende ik van één vrouw haar bekende werk wel, de ‘moeder’ van de Moomins, Tove Jansson. Als kind keek ik graag naar het televisieprogramma over deze trollen (ik wist niet dat ze dat waren). Blijkbaar zijn alle avonturen die de Moomins beleven gebaseerd op Toves eigen leven. Misschien dat ik binnenkort eens wat afleveringen ga terugkijken nu ik dit weet.
Hollands verhaal
Terwijl ik de eerste verhalen las, vroeg ik mezelf af of er misschien ook een Nederlandse vrouw in dit boek voorkwam. Toevallig kwam zij net na deze gedachte aan bod. Jonkvrouw Josephina van Gorkum werd geboren in Roermond in een katholiek gezin. Zij trouwde met de protestantse Jacob wat in die tijd echt niet kon. Josephina en haar man wilden uiteraard naast elkaar begraven worden als zij zouden overlijden. Dit werd echter niet goedgekeurd, want een katholiek iemand moest in gewijde grond liggen. Uiteindelijk werd hun wens toch vervuld door een dubbelgraf dat door stenen handen met elkaar verbonden is, met Josephina’s graf aan de ene kant van de muur en Jacobs graf aan de andere kant.
Agnodice
Het leukste portret vond ik die van de Griekse vrouw Agnodice. Zij leefde in de vierde eeuw voor Christus in Athene. Vrouwen mochten geen arts meer zijn, omdat de mannen ze ervan verdachten abortussen uit te voeren. Hierdoor overleden echter erg veel vrouwen. Zij lieten namelijk liever geen mannen toe tijdens de bevalling. Agnodice kon dit niet langer aanzien, vertrok stiekem naar Egypte waar ze studeerde tot arts. Eenmaal terug in Athene vermomde ze zich als man om zo vrouwen te helpen met bevallen. De mannen dachten dat Agnodice met hun vrouwen het bed in dook. Uiteindelijk liet ze haar geslachtsdeel zien, zodat dit probleem opgelost was. Maar dit pikten de mannen niet. Ze veroordeelden Agnodice ter dood. Hier waren de vrouwen het niet mee eens. Zij voelden zich juist prettig bij een vrouwelijke dokter. Zo mocht Agnodice blijven leven en Atheense vrouwen weer arts worden.
Must read
Vier vrouwen die ik hier heb genoemd, maar het boek staat vol met nog dertien andere vrouwen over wie jij misschien ook nog nooit hebt gehoord. Dit boek is een aanrader om te lezen. Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Op een laagdrempelige en leuke manier lees en leer je over zeventien stoere wijven. De tekeningen vind ik mooi en zijn niet moeilijk te begrijpen. Pénélope Bagieu heeft alle tekeningen en tekst zelf gemaakt en geschreven. Dat laatste wel in het Frans, want ze komt uit Frankrijk. Ik vind het tof dat dit boek is bedacht door een vrouw. Vrouwen steunen elkaar door de eeuwen heen. Door portretten van vrouwen in een boek te zetten, vind ik dat Pénélope zeker haar steentje heeft bijgedragen aan het vertellen van de geschiedenis over vrouwen.
Ik zou graag nog meer lezen over vrouwen door de eeuwen heen en over het onderwerp feminisme. Zo ben ik net begonnen aan Feminist fataal en wil ik binnenkort ook Vrouwen die de wereld veranderen, Heldinnen, Heldenatlas en Iemand in het bijzonder lezen. Alleen het eerste boek is geschreven voor volwassenen, maar kinderboeken kunnen ook leerzaam zijn. Zeker als het over een onderwerp gaat waar je nog weinig van weet. In mijn geval: stoere vrouwen.
Heb jij nog een aanrader om te lezen?
Leuk idee, om daar eens meer over te lezen. Tips heb ik niet. Ik zou zeggen: lees je eigen blogs van de laatste tijd eens terug, dan ontmoet je nog een ‘powervrouw’!;)
Auteur
Wauw, dat is echt zo’n lief compliment, Naomi! Heel erg bedankt ❤️
Hoi Marloes,
Heb je het boek “50 sterke vrouwen die de wereld veranderden” geschreven door Chiara Pasqualetti Johnsen (uit.gever:Dato) al gelezen. Ik kreeg een boekenbon maar werd op dit boek opmerkzaam gemaakt doordat de gever mij als “sterke vrouw” zag. (Nb. Ik ben de moeder van Iris) Ik vond die gedachte zo ontroerend dat ik dit boek gekocht heb. Wat ik zo hoor en lees, is deze titel ook op jou van toepassing. Lees over Madam Curry, Lady D, Anne Frank e.a. hoe zij in andere tijden tegen alles opboksten en hun doel/idealen nastreefden. Klinkt zoals jij bezig bent. De positiviteit en kracht heb je al. Volhouden.
Auteur
Hoi Désirée,
Van dat boek had ik nog niet gehoord! Ik ga ‘m op mijn leeslijst zetten en binnenkort ergens scoren. Klinkt als een boek voor mij. Heel mooie complimenten. Dankjewel!