Nynke de Jong en Marijn de Vries – Vrouw en fiets

Nynke de Jong en Marijn de Vries Vrouw en fiets

Al jaren denk ik er af en toe over na om een wielrenfiets aan te schaffen. Ik houd enorm veel van fietsen en stap dan ook geregeld op mijn omafiets. Maar op zo’n damesfiets maak je niet snel fietstochten die langer zijn dan dertig kilometer. Het lijkt mij heerlijk om lange afstanden af te leggen in de natuur. Toen ik bij een Instagrampost van Marlous van Last Days Of Spring de tip zag om het boek Vrouw en fiets te lezen ging ik direct op zoek naar dit boek. Ik leende het bij de Online Bibliotheek (waar ik momenteel bijna al mijn boeken vandaan haal) en begon met lezen.

‘Dienke is er vandaag niet,’ zei het meisje met het microfoontje voor haar mond, ‘dus ik geef deze les. Ik ben Marjolijn.’ Oké, dacht ik, Marjolijn. Dat kan ook. Ik kan immers spinnen, dat had ik de vorige keer bewezen.

Beginnerstips

Vrouw en fiets is geschreven voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in, hoe kan het ook anders, fietsen. En dan met name wielrennen. In het boek komen verschillende dingen voor. Zo worden er tips gegeven voor als je je eerste racefiets koopt, zodat je niet helemaal blanco in de fietsenwinkel staat. Ook delen Nynke en Marijn meerdere ervaringen die te maken hebben met het onderwerp fietsen. Bijvoorbeeld over hoe je snot moet lozen tijdens een fietstocht. Niet heel smakelijk om te lezen. Kennelijk wel echt een ding onder fietsers. Daarnaast zijn er korte interviews te lezen met verschillende vrouwen die fietsen, onder wie Leontien van Moorsel.

Aanstekelijk

Net zoals ik tijdens het lezen van de boeken van Annemerel de Jongh elke keer meteen zin had om hard te lopen, zo kreeg ik direct zin om te fietsen toen ik Vrouw en fiets las. Nynke en Marijn schrijven zo enthousiast over wielrennen. Als ik het geld had bestelde ik het liefst meteen een wielrenfiets en een goede outfit om lekker te kunnen sporten. Helaas krijg ik geen Wajonguitkering voor deze maanden waarin ik ziek ben, dus ik kan nu nog geen geld uitgeven aan deze sport. Wel vind ik het leuk om nu alvast veel informatie in te winnen. Als ik dan de hele mikmak kan aanschaffen, ben ik goed voorbereid.

Marjolijn had als ze op haar fiets zat een stem als die van Helga, uit ‘Allo ‘Allo!. Jullie weten wel, die blonde vrouw met die vlechten aan de zijkant van haar hoofd die seks had met Herr Flick.

Goed om te weten

Stel, je bent net als ik enthousiast over wielrennen en denkt erover na een racefiets aan te schaffen, dan geven Nynke en Marijn een heleboel tips. Koop bijvoorbeeld liever geen fiets bij de Decathlon. Als je geen groot budget heeft, zijn merken als Cube, Sensa of Bulls goed van kwaliteit en voor een relatief zachte prijs. Verder is het bij de aanschaf van een fiets goed om op een paar punten te letten:

  • Zorg ervoor dat de fiets die je koopt een damesfiets is (als je een vrouw bent). Qua lichaam verschillen we nogal van het mannelijk lichaam.
  • Koop een fiets met een frame van aluminium. Carbon is misschien iets lichter, maar minder stevig en veel duurder dan aluminium.
  • Kies een zadel dat breed is van achteren (we hebben over het algemeen bredere heupen dan mannen) en met een gleuf of gat in het midden. Dat voorkomt eerder dat je last krijg van je schaamdelen.
  • Neem een stuur dat precies past bij jouw schouderbreedte.

Alle andere (heel handige!!!) adviezen zijn te lezen in het boek. Tijdens het lezen van de eerste tips pakte ik er een notitieboek bij. Die heb ik er verder de rest van de tijd bijgehouden. Het 148 bladzijden tellend boek had ik binnen een paar uur tijd uit. Ik vond het makkelijk weg te lezen. Door de afwisseling van quotes, tips, interviews en ervaringen is het helemaal geen saai informatieboek over fietsen. En ik vond het juist fijn dat dit speciaal is geschreven door vrouwen voor vrouwen. Dat is toch weer anders dan een mannelijke wielrenner die fietstips geeft.

Dit boek raad ik dus zeker aan vrouwen aan die interesse hebben in wielrennen. Ik denk dat het boek iets minder interessant is als je al veel kennis hebt over dit onderwerp, omdat er vooral tips in staan voor de beginner. Ach, ook als expert zijn adviezen en ervaringen mooi meegenomen om te lezen.

★★★★✩

Doe jij aan wielrennen?

3 Reacties

  1. april 23, 2020 / 6:55 am

    Wat leuk! Veel wielrenners in mijn familie, dus ik denk dat ik dit boek hier en daar eens ga tippen. Overigens ook een tip: je kunt ook tweedehands een fiets kopen. Zeker als je begint, is dat fijn. Kost je minder en je kunt eerst eens ontdekken of dit wel wat voor je is en wat jij prettig vindt aan een fiets. Kun je doen via MP uiteraard, maar je kunt ’t ook bij een bedrijf doen, zodat ze je helpen met het kiezen van de juiste fiets, afstellen, enz.

  2. mei 18, 2020 / 9:22 pm

    Ja leuk boek! Ik heb het een paar jaar geleden gelezen toen ik pas een paar jaar wielrende, veel wist ik wel al, maar leerde er ook nog best wat bij. Heel leuk dat jij er ook aan zit te denken om een racefiets te kopen. Als je dol bent op fietsen en van lange afstanden houdt dan is dit zeker wat voor je.
    En ik ben het helemaal eens met de tips die je deelt! Koop inderdaad geen goedkope Decathlonfiets, maar gewoon een echt merk bij een fietsenwinkel. Het kost misschien wat meer, maar dan heb je wel een goede, stevige én veilige fiets.
    En ook helemaal mee eens dat je als vrouw het beste een damesfiets kan kopen. Die heb ik ook, en het is zo fijn dat het stuur net wat smaller is en de handgrepen wat kleiner etc. Het is even wat aanschaf in het begin: een fiets, een helm!, een wielerbroek (echt een must!) etc. maar het gaat jaren mee.
    Mijn tip is nog: als je gaat wielrennen doe dat dan altijd met een helm! Je gaat harder (dus je valt harder), maar door de bouw en het gewicht van de fiets kan je ook raar vallen. Niet om je bang te maken, de kans dat je valt is echt heel klein, maar als het gebeurt (bij mij door een auto die geen voorrang gaf) dan is een helm een life-safer.

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      mei 22, 2020 / 5:50 am

      Oeh, heel erg bedankt voor de tips! Ik wacht nog even met de aankoop van een racefiets. Hoop over een paar weken weer te mogen hardlopen en als m’n conditie dan weer op pijl is wil ik wel graag een racefiets. Een helm zou ik zeker aanschaffen. Veiligheid boven alles 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.