Mijn gelezen boeken half januari/februari

Voor mijn studie moet ik redelijk wat boeken lezen. Het leek mij leuk om, behalve bij te houden welke boeken ik lees, ook om de zoveel boeken een post te schrijven over wat ik van de boeken vond. Zo kan ik zelf teruglezen welke boeken me aanspraken en welke niet. Bovendien kunnen jullie hier misschien ook nog leesinspiratie uithalen! Zelf vind ik het altijd leuk om dit soort blogberichten te lezen, ik kom altijd boeken tegen die mij wel leuk lijken om te lezen. Sommige boeken zullen jullie vast en zeker bekend voorkomen, aangezien het geen net-uitgebrachte boeken zijn.

Harry Mulish – De aanslag

Dit boek gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is opgedeeld in vijf delen, met steeds een tijdsprong van een aantal jaar. Al redelijk aan het begin van het boek gebeurt er iets wat het leven van de hoofdpersoon, Anton Steenwijk, voorgoed veranderd. Hoe verder je in het boek bent, hoe meer je te weten komt over die desbetreffende gebeurtenis.

De eerste keer dat ik dit boek las, zat ik in de vierde of de vijfde klas. En, pfoe, ik kwam niet door het verhaal heen. Ik denk dat ik ongeveer twee maanden heb gedaan over het lezen van dit boek. Tussendoor heb ik toen nog andere boeken gelezen, zoals Turks Fruit. Toen ik hoorde dat ik dit boek weer zou moeten lezen, maar nu voor mijn opleiding, zakte mij de moed in mijn schoenen. Nu ben ik wel iemand die elk boek leest. Ik begon dus weer aan dit boek. En wat vond ik het boek leuk! Ik denk dat ik er nu ongeveer drie dagen over heb gedaan om het uit te lezen. Vooral als je geïnteresseerd bent in boeken over de Tweede Wereldoorlog is het een aanrader om te lezen.

Het verschil tussen nu en de vierde/vijfde klas, is denk ik toch dat ik nu weer wat jaren ouder ben. Ik heb meer lees- en levenservaring, waardoor ik het boek ook leuker vond om te lezen.

Simone van der Vlugt – Op klaarlichte dag

Bij dit boek moet ik wel zeggen dat ik per ongeluk de ‘verkeerde’ versie heb gelezen. Er was niet verteld dat er een gemakkelijke versie was van het boek. Toen ik het boek leende bij de bibliotheek, lette ik daar dan ook niet op. Dus ik heb de versie gelezen van honderd bladzijden, groot lettertype en op elke regel een zin.

Het boek gaat over Nathalie die op de vlucht is voor haar gewelddadige ex-vriend. Niet alleen voor hem, maar ook voor de politie probeert ze te vluchten. Gaandeweg het boek kom je steeds meer te weten over Nathalie, die helemaal niet zo’n lieverdje is als ze lijkt…

Dit boek had ik in een half uur uit. Het verhaal kun je denk ik vergelijken met CSI. Het leest makkelijk en ontspannend weg. Wat ik jammer vind aan de versie die ik heb gelezen, is dat alle details zijn weggelaten. Bij sommige stukken had ik meer willen weten. Ik zou het verhaal zeker nog eens willen lezen, maar dan met alle details erbij. Zeker een aanrader om te lezen, als je geen zwaar en moeilijk boek wil. Ik heb gehoord dat het origineel ook lekker wegleest en echt een beetje een boek is voor aan het strand.

Maarten ‘t Hart – Het woeden der gehele wereld

Alexander woont samen met zijn ouders op ‘t Hoofd (in Maassluis). Ze zijn er in de Tweede Wereldoorlog komen wonen. Hij en zijn ouders worden nog steeds niet echt geaccepteerd door de buurtgenoten, maar andersom is er ook niet veel liefde voor hen. Alexander wordt veel gepest en denkt dat God het op hem heeft gemunt. In december 1956 wordt agent Vroombout doodgeschoten. De enige die er bij was, is Alexander. Hij heeft vaag de dader gezien. Wie wilde deze agent dood hebben?

Het hele verhaal gaat over Alexander. Hij komt er stukje bij beetje achter wat er de dag van de moord is gebeurd en wat daaraan vooraf is gegaan. Ik vond het lastig om in het verhaal te komen. Dit kwam onder andere door een aantal woorden die ik niet kende. Deze moest ik steeds opzoeken. Het waren woorden uit een dialect. Ook zaten er veel Bijbelverwijzingen in het verhaal. Ik ben niet gelovig (opgevoed), dus van de verwijzingen begreep ik ook niks. Bij de laatste twintig bladzijden vond ik het boek pas echt spannend worden. Later hoorde ik tijdens een college dat deze moord daadwerkelijk is gebeurd. Dat maakt een boek altijd wat realistischer.

Nu ben ik bezig in het boek ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa en ‘Masser Brock’ van Bert Wagendorp. Het eerste boek moet ik voor school lezen en in het tweede boek was ik al begonnen, voordat ik weer een verplichte leeslijst kreeg.

Welk boek heb jij voor het laatst gelezen?

X Marloes

Dit is ook leuk voor jou

20 reacties

 1. Oh dat lijkt mij heerlijk; verplicht lezen voor je studie 😉 de eerste en tweede heb ik ooit eens gelezen, goede boeken vond ik het! Momenteel ben ik met drie boeken bezig; Harry Potter (1), Galgenveld van Isa Maron en pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. Voor eerder gelezen boeken verwijs ik je graag naar Goodreads (heb je dat? Anders aanrader!!).

  1. Aan de ene kant heerlijk, aan de andere kant vreselijk. Lezen onder druk en niet zelf mogen kiezen, niet heel leuk 😉 Hendrik Groen wil ik ook nog lezen!

   Ooh, ken ik niet! Ga ik eens bekijken 😄

 2. Heerlijk hoor, een blog als deze! Love it! Ik wil ‘De Aanslag’ ook nog graag een keer lezen. Ben nu bezig in ‘Steeds Leuker’ van Jelle Hermus. De ondertitel is ‘Schrap de ellende en ontdek de korte route naar een leuker leven’. Jaaaa, hou ik van ;-)Als ik ‘m uit heb, schrijf ik er ook weer een review over. Ik vind die foto van jou bovenin trouwens zo ontzettend mooi in die stoel! Love it! Liefs!

  1. Ik ben ook echt fan van Jelle Hermus, haha! Hij is zo lekker positief. Ik ben aangemeld op zijn nieuwsbrief en haal er altijd wel iets uit wat mijn dag beter maakt. Ben benieuwd naar je review 🙂

   Aaaah, dankje! Liefs xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.