Mijn gelezen boeken dit jaar | Aanraders en afraders

Dit jaar stelde ik voor het eerst een boekendoel voor mezelf. Ik wilde 23 boeken lezen. Waar ik dat doel op baseerde? Mijn leeftijd! Het is me met dat vele thuiszitten zeker gelukt om 23 boeken te lezen, ik heb er zelfs 29 gelezen. Eigenlijk meer boeken, maar vier zijn er nog niet uit. In mijn post vertel ik jullie graag welke boeken ik niet heb uitgelezen, welke boeken ik goed vond en welke boeken ik niet aanraad.

Klik hier om te zien welke boeken ik dit jaar heb gelezen.

Niet uitgelezen

Ik begin eerst met de boeken die ik (nog) niet heb uitgelezen. Dat zijn er op dit moment vier:

 • Giulia Enders – De mooie voedselmachine
 • Rachel Ward – Deadline
 • Enrico Galiano – De bijzondere woorden van Gioia
 • M.J. Arlidge – Piep zei de muis

De mooie voedselmachine

Volgens mij begon ik ergens in augustus aan het boek De mooie voedselmachine. Een heel interessant boek en ik heb het bijna uit. Nog vijftig bladzijden in dit boek liggen op mij te wachten. Waarom ik zo lang over dit boek doe? Ik weet het niet. Het is super leuk geschreven en leest zeker vlot. Maar nu ik ook studeer heb ik steeds minder zin in non-fictie, terwijl ik hier enorm veel behoefte aan had toen ik ziek thuis zat. Hopelijk kan ik het nog net voor het nieuwe jaar uitlezen, zodat ik dit jaar 30 boeken heb gelezen. Op zich best een haalbaar doel waar ik zeker dezer dagen voor wil gaan.

Deadline

Deadline is een boek dat erg populair was bij mijn leerlingen tijdens mijn jaren als stagiaire en vervolgens ook in mijn korte periode als docent. Ik tikte het voor weinig geld op de kop bij de bibliotheek en begon in mei aan dit boek. Hoe erg ik het ook probeer, ik kom gewoon niet door dit boek. Ik vind het gewoon oprecht saai en raad dit boek dan ook niet aan. Al moet ik zeggen dat ik denk dat ik dit boek als tiener waarschijnlijk wel zou hebben verslonden. Hieruit blijkt maar weer dat niet alle young adult geschikt meer is voor volwassenen. Ik ben niet van plan om dit boek uit te lezen.

De bijzondere woorden van Gioia

Ik kreeg De bijzondere woorden van Gioia van mijn oud-collega’s opgestuurd toen bekend werd dat ik kanker had. Het duurde een poos voor ik in dit boek begon, omdat ik dus meer geïnteresseerd was in non-fictie. Dit verhaal is wel heel mooi en ik wil het boek ook zeker een keer uitlezen. Het gaat over Gioia. Zij is anders dan haar klasgenoten en ontmoet op een dag een jongen, Lo. Met hem spreekt ze meerdere keren af. Maar het is nog wel onzeker of hij zich niet anders voordoet dan hij daadwerkelijk is.

Piep zei de muis

Na maanden twijfelen, begon ik een paar weken geleden ook aan de mega populaire serie van M.J. Arlidge. Het eerste boek, Iene Miene Mutte, las ik binnen een paar dagen. Piep zei de muis leen ik op dit moment van de bibliotheek. Dit boek heb ik nog niet uit, omdat ik het best druk heb. Ben ik niet aan het studeren, dan ben ik wel aan het werk (ik heb een tijdelijke bijbaan). En soms lig ik ook gewoon lekker op de bank een film of een serie te kijken. Ik heb gelukkig nog tot maart voor ik het boek moet inleveren en ben wel van plan om dit boek uit te lezen. Mocht je van thrillers en detectives houden, dan raad ik je de boekenserie van M.J. Arlidge zeker aan.

Aanraders

Hannah Witton - Doing it!

Ik vind het moeilijk om één boek aan te wijzen als ‘het’ goede boek dat ik dit jaar heb gelezen. Om hier niet een ellenlange post van te maken, kies ik ervoor om drie boeken te bespreken. Echte dokters huilen ook vond ik een heftig maar goed boek. Het gaat over een dokter die in een ziekenhuis werkt en elke dag bezig is met kanker bespreken, ontdekken en bestrijden. Dan blijkt dat hij zelf longkanker in stadium vier te hebben. Het was wel confronterend om te lezen, omdat ik pas net zelf wist dat ik ziek was. Toch was het heel interessant om een verhaal te lezen van iemand die normaal gesproken ‘aan de andere kant’ zit.

Doing it! vond ik ook een goed boek. Een heel ander genre, maar ook non-fictie. Het boek is geschreven door een Engelse YouTuber die seksuologe is. Zij probeert met haar filmpjes en boeken taboes te doorbreken en mensen meer bij te brengen over alles wat met seks te maken heeft.

Een boek waar ik echt heel erg om gelachen heb, is Je kunt het ook nooit goed doen van Carmen Felix. Het boek bevat heel veel kleine hoofdstukken over allerlei verschillende onderwerpen die herkenbaar zijn voor dertigers (maar ook voor twintigers). Soms liepen de tranen over mijn wangen van het lachen. Meerdere malen hebben treinreizigers moeten genieten van mijn harde gelach. Dit boek is een aanrader voor iedereen die zin heeft in een humoristisch boek. Ik vind de schrijfstijl een beetje te vergelijken met Paulien Cornelisse.

Afraders

Brian Tracy - Eat that frog

Eigenlijk zijn er maar drie boeken die ik niet aanraad om te lezen. Allereerst het boek Eat that Frog!. Dit boek is best populair en zag ik veel voorbijkomen online. Maar mijn god, wat vond ik dit een slecht boek! De schrijver is heel vol van zichzelf en benadrukt meerdere malen over hoe zijn cursussen iedereen heel goed helpen. Het is heel Amerikaans en commercieel geschreven. Dit boek is alleen een aanrader om te geven aan iemand aan wie je echt een grote hekel hebt.

Ook het boek Vijftig vrouwen die weten wat ze willen vind ik geen goed boek. Het is dan wel bedoeld voor kinderen, maar ik vind dat kinderboeken ook goed horen te zijn. Voor elke belangrijke vrouw zijn in het boek maximaal drie pagina’s beschikbaar, waarvan er eentje wordt gebruikt voor een illustratie. Heel globaal leer en lees je over elke vrouw, maar eigenlijk weet je na elk ‘hoofdstuk’ nog steeds enorm weinig. Ik miste ook de geboortedata en woonplaatsen. Die worden wel helemaal aan het eind van het boek genoemd, maar ik had het fijner gevonden als deze gegevens gewoon op de pagina’s van de desbetreffende personen staan. Bovendien was het leerzamer geweest als het boek minder personen besprak, maar wel meer informatie per persoon gaf. O ja, ik ergerde mij ook aan de vele spelfouten in het boek.

En de laatste afrader, is dus Deadline. Het verhaalidee is heel tof: hoofdpersonage Jem ziet, wanneer ze iemand aankijkt, wanneer die persoon doodgaat. Maar ik kom echt niet door het boek. Vaak is het heel langdradig en eentonig. Toch is het misschien wel een aanrader voor tieners, omdat mijn leerlingen van die leeftijd het boek verslonden.

Leesdoelen

Voor komend jaar stel ik denk ik geen leesdoelen. Ik ben dan wel veel thuis door het virus, maar ik lees nu ook veel voor mijn studie. Mijn verwachting is dat ik meer fictie zal lezen, en minder non-fictie. Het afgelopen jaar had ik enorm veel behoefte aan non-fictie, omdat ik mij best verveelde. Komend jaar krijg ik natuurlijk al veel informatie van mijn studie en is ontspanning voor mij meer het lezen van (spannende) fictieve boeken.

Welk boek raad jij iedereen aan om te lezen?

9 Reacties

 1. Gien
  december 21, 2020 / 7:20 am

  Hey Marloes, ik lees zelf ook heel erg veel, maar eigenlijk nooit vier boeken tegelijk, haha! Van Arlidge heb ik gek genoeg nog nooit gehoord, maar daar ga ik er zeker eens eentje van proberen!
  Fijne dagen gewenst alvast!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 23, 2020 / 8:40 am

   Hi Gien!

   De boeken van M. J. Arlidge zijn (tot nu toe) echt een aanrader 😉

   Jij ook fijne feestdagen gewenst!

 2. december 21, 2020 / 1:23 pm

  Oh leuk zo’n post! Ik wil volgende week twee posts schrijven over boeken een met de beste non-fictie en een met fictie, maar ik las 112 boeken dit jaar (iets met een virus en afleiding nodig hebben en tijd over), dus dat wordt nog een hele kluif om te kiezen. Helemaal met je eens dat Doing It! een aanrader is, die las ik omdat jij erover had geschreven en vond hem heel tof. Ik heb zoveel aanraders dat ja beter mijn blog kan lezen volgende week haha 🙂 een beetje in hetzelfde genre, vond ik body positive power heel goed, en ook Feminist Fataal was echt top

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 23, 2020 / 8:40 am

   Jeetje, wat heb jij veel boeken gelezen! 😱 Heel leuk dat je Doing it! las, doordat ik erover schreef. Oooh, ik vond Feminist Fataal echt zo’n goed boek ook! Body Positive Power vond ik ook tof, maar dat boek las ik volgens mij vorig jaar.

 3. december 21, 2020 / 4:28 pm

  Leuk om te lezen. En ik vind het heel logisch van dat verschil tussen non-fictie of fictie willen lezen. Er komt nu al genoeg informatie binnen zonder al die non-fictie, denk ik. Ik las dit jaar vrij veel. Volgende week komt er een blogpost met favorieten, maar ik geef toe dat ik die nog wel moet schrijven, want ik kan niet kiezen:).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   december 23, 2020 / 8:38 am

   Nou, er komt zeker veel informatie binnen! Haha, ik ben heel benieuwd. Succes met het kiezen en schrijven.

 4. december 31, 2020 / 12:06 pm

  Wat leuk zo’n lijstje! Ik moet zeggen dat ik echt te weinig tijd maak om te lezen, wil ik wel meer gaan doen!

 5. januari 16, 2021 / 9:25 pm

  Ik hield dit jaar voor het eerst mijn gelezen boeken bij en het waren er veel. Ik raad Margot af, bejubeld prutboek. Ik lees zelf liefst boeken over de Tweede Wereldoorlog en daarnaast waargebeurde boeken. Heel anders dan jij. Succes met je nieuwe leesdoel. Van de boeken van dit jaar raad ik Mijn naam is Selma aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.