
De ‘body positivity beweging’ vind ik een mooi iets. Ik moet bekennen dat ook ik soms nog negatieve gedachten heb over mijn eigen lichaam. Zeker na een paar maanden thuiszitten is het niet altijd makkelijk om positief te denken. Aan de andere kant ben ik wel zelfverzekerder geworden. Door mijn haar te verliezen, voelde ik mij heel naakt. Maar op de een of andere manier lukte het mij wel om mijn mindset zo te vormen dat ik met een positieve houding naar mezelf begon te kijken. Om nog meer positieve vibes in huis te halen besloot ik het boek Op je lijf geschreven van Mayra Louise te lezen.
De grootste eikel in je leven, dat ben je meestal zelf. Niet dat ik je voor eikel uit wil maken, ik vind je sowieso een topwijf, maar de kans is groot dat je regelmatig your own worst critic bent.
Verhaal
In Op je lijf geschreven vertelt Mayra onder andere over haar verhaal naar body positivity. Het is geen makkelijk of fijn verhaal. Al jaren krijgt Mayra opmerkingen over haar lichaam. Eind tienerjaren vertellen mensen dat ze zo model kon worden door haar mooie gezicht, maar dat het jammer is dat ze ’te dik’ is. Dan ontdekt Mayra dat er ook plus-size modellen bestaan. Niet dat die wereld altijd leuk is. Ook daar vinden mensen nog vaak genoeg dat ze moet afvallen. Met behulp van zichzelf en onder andere goede vriendin Danielle van Grondelle (curvy model) lukt het Mayra uiteindelijk toch om haar lichaam te accepteren zoals het is. Eén van de dingen die zij dagelijks doet is zichzelf bekijken in de spiegel, zodat ze gewend raakt aan haar eigen spiegelbeeld. Iets wat eerst niet makkelijk gaat. Nu is ze soms niet weg te slaan bij spiegels.
Lees hier mijn review over ‘Knap voor een dik meisje’
Fijne afwisseling
Ik vind dat Mayra haar boek fijn heeft ingedeeld. Uiteraard bestaat het uit persoonlijke ervaringen van haar. Daarnaast staan er prachtige foto’s in het boek. Ook komt na (bijna) elk hoofdstuk een andere stoere vrouw aan het woord. Die vertelt dan over haar ‘body positive’ verhaal. Soms haalt Mayra deskundigen, zoals mensen die onderzoek doen naar zelfbeeld, of boeken aan. Ik vind het fijn als schrijvers andere boeken aanraden. Dan heb ik weer wat om op mijn leeslijst te zetten. Je raakt ten slotte nooit uitgeleerd. En als ik een onderwerp interessant vind, wil ik er vaak meer over lezen.
Ik zeg het nog maar een keertje: de enige zekerheid in je leven ben je zelf. Wat er gebeurt heb je vaak niet zelf in de hand, maar hoe je ermee omgaat wel.
Belangrijk
Dit boek staat vol met lessen waar lezers van kunnen leren. Het boek is bedoeld voor iedereen die (af en toe) niet tevreden is met haar lichaam. En dat zijn jammer genoeg veel vrouwen (ook mannen). Daarom is het juist nu belangrijk om dit boek te lezen. Meer dan eens komen we in aanraking met ‘perfecte’ lichamen in tijdschriften en op sociale media. Ondanks dat we vaak wel weten dat die foto’s bewerkt zijn blijkt uit onderzoek, dat in Op je lijf geschreven wordt besproken, wij hierdoor toch een lager zelfbeeld hebben. Zo makkelijk is het namelijk niet om zo’n lichaam te creëren.
Het boek raad ik eigenlijk aan iedereen aan. Wel is het vooral geschreven voor vrouwen, maar mannen kunnen hier zeker ook van leren. Dit verhaal helpt hopelijk nog vele mensen naar body positivity. Ik ben in ieder geval weer een stapje verder in het accepteren van mijn lichaam.
★★★★★
Lijkt me een heel bijzonder boek! Ik zet ‘m op mijn lijstje.
Knap voor een dik meisje vond ik zo’n goed boek. Ik ben heel benieuwd geworden naar dit boek van Mayra Louise.