Boekreview | Hannah Witton – Doing it!

Hannah Witton - Doing it!

Hannah Witton is een Britse YouTuber. In 2011 plaatste ze haar eerste video op het platform en negen maanden later uploadde ze haar eerste filmpje over seksuele voorlichting. Ik ontdekte Hannah en haar YouTubekanaal een paar maanden geleden. Geen idee hoe, maar sindsdien ben ik fan van haar. Ze praat vooral over seks en alles wat daarbij komt kijken. Zo gaat een van haar nieuwste filmpjes over haar seksspeeltjes. Al snel ontdekte ik dat ze ook twee boeken heeft geschreven: Doing it! en The Hormone Diaries. Beide boeken bestelde ik en het eerstgenoemde heb ik nu dus gelezen.

Taboes doorbreken

Ik merk dat ik zelf steeds meer interesse krijg in het doorbreken van taboes (bijvoorbeeld door te praten over kanker). Niet heel rigoureus, maar beetje bij beetje wil ik leren over bepaalde onderwerpen. Zo las ik met veel plezier Feminist fataal. Ik vind mezelf namelijk wel een feminist, pas tijdens het lezen van dit boek kwam ik erachter hoe weinig ik eigenlijk over het onderwerp wist. Het is geen onderwerp dat docenten van mij behandelden op de middelbare school. En met vrienden heb ik het ook niet vaak over feminisme, omdat het nooit ter sprake komt. Juist door het lezen van boeken zoals Feminist fataal en Doing it! kan ik zulke onderwerpen aankaarten bij mensen.

Seks is, net als feminisme, een onderwerp waar ik weinig over praat met anderen. Misschien ligt dat aan mijn vriendengroepen, maar als ik Hannahs video’s zo zie en haar boek lees, weet ik wel zeker dat ik niet de enige ben. Ik leerde tijdens het lezen van Doing it! enorm veel. Dingen die ik bij biologie nooit leerde. Nu moet ik wel zeggen dat ik het vak biologie enorm oninteressant vond als puber. Maar ik weet wel dat ik een van mijn hoogte cijfers ooit voor dat vak haalde bij een toets over seksuele voorlichting. En dat zegt wel iets, toch? Ik vind het bizar dat ik niet wist dat de vagina een klein onderdeel is van iets groters dat de vulva heet.

Nogmaals: misschien ben ik de enige zonder die kennis, maar door tekeningen van Hannah weet ik wel hoe de vulva van een vrouw eruitziet. Ik denk dat ik dit soort dingen wel zou hebben geweten als het door de samenleving niet zo ongemakkelijk zou worden gemaakt om over seks en geslachtsorganen te praten.

“Pretty incredible, right? Who knew that was inside (the vulva)? Well, quite a lot of people actually – doctors, teachers, parens – but they all forgot to tell me about it for some reason.”

Doing it!

Goed, na bovenstaande stuk is het waarschijnlijk al duidelijk dat ik enorm enthousiast ben over dit boek. Ik bedoel maar, dit boek leerde mij zoveel nieuwe dingen. Hannah vertelt op een interessante en leuke manier over verschillende onderwerpen in dertien hoofdstukken:

 1. Gezonde relaties
 2. Maagdelijkheid
 3. Vier generaties van de Witton familie over seks
 4. LGBTQ+
 5. Toestemming
 6. Masturberen
 7. Porno
 8. Lichamen en lichaamsbeeld
 9. Seksueel genot
 10. Anticonceptie
 11. Soa’s
 12. Sexting
 13. Sex shaming

Ik weet niet goed hoe ik die laatste titel moet vertalen. Seksschaamte vind ik niet het juiste woord voor dat hoofdstuk. Het gaat over hoe snel mensen slet, preuts of freak worden genoemd als ze veel seks hebben (of juist geen seks willen), weinig seks hebben of een fetisj hebben. Al met al vind ik elk hoofdstuk heel interessant. Over sommige onderwerpen wist ik al heel wat, maar er valt altijd meer te leren. Gelukkig raakt een mens nooit uitgeleerd, anders zou ik het leven nogal saai vinden.

Tussen stukken informatie door vertelt Hannah over haar eigen ervaringen of laat ze anderen aan het woord. Zo zit er veel (fijne!) afwisseling in het boek en wordt het geen saai essay. Hannahs schrijfstijl is vlot en leest lekker weg, maar ik ben bijna altijd wel te spreken over de manier van schrijven van mijn generatiegenoten. Misschien komt dat doordat ik me vaak in hun verhalen herken. Hannah zegt ook aan het eind van het boek dat zij nog steeds veel leert over seksgerelateerde onderwerpen. Ik vind het fijn dat ze niet doet alsof zij dé expert is en haar informatie perfect is, al vind ik het wel redelijk in de buurt komen.

Hannah Witton - Doing it!

Belangrijk

Als kind kreeg ik van mijn moeder het boek Seks en zo*. Wat vond ik dat een ongemakkelijk cadeau. Maar wat ben ik blij dat mijn moeder het onderwerp seks nooit als iets geheims heeft gehouden. Ik kon en kan altijd al mijn vragen aan mijn moeder stellen. Ik heb het boek nog steeds en ik vind het nog steeds een prachtboek. Als vervolg op Seks en zo vind ik Doing it! een heel geschikt boek. Officieel is het bedoeld voor lezers vanaf veertien jaar, maar onder die leeftijd en ook ver boven die leeftijd is dit nog steeds een leuk boek om te lezen. Het boek maakt het leuk om over seks te lezen en ik denk dat de gemiddelde tiener hier meer van opsteekt dan van zo’n saai biologieboek. En als het boek uit is, zijn er altijd nog alle filmpjes die Hannah op YouTube (heeft) (ge)plaatst.

Koop hier de Engelstalige variant van Hannah Wittons boek Doing it!.*

En hier is de Nederlandse variant Doe het! * te vinden.

*Deze linkjes zijn affiliate links. Als je via deze link iets koopt, krijg ik een klein percentage van het aankoopbedrag. Hier betaal jij niks extra’s voor.

1 Reactie

 1. augustus 21, 2020 / 3:30 pm

  Dit lijkt me zo’n leuk boek! Seks en zo heb ik ook gelezen als meisje. Ik las laatst sletvrees dat gaat ook over deze onderwerpen maar is voor een meer volwassen publiek, ik vond die ook heel goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.