Gelezen | Ursula Poznanski – Erebos

‘Hoe is het om dood te zijn?’
De man lacht schor en kortademig. ‘Je bent de eerste naamloze die me dat vraagt!’ Met een verstrooide beweging gooide hij de resten van zijn stok in het vuur. ‘Eenzaam. Of vol geesten. Wie zal het zeggen.’

Dit boek, Erebos, had ik al heel lang in mijn bezit. Ik weet at ik er ooit al eens in was begonnen, maar geen motivatie had om het hele boek uit te lezen (vanwege de 410 pagina’s). Aangezien het verhaal mij wel heel gaaf leek om te lezen, bewaarde ik het boek. Het bleef ongelezen tot afgelopen week. Binnen vijf dagen las ik het uit!

Waar gaat Erebos over?
Op een school in Londen gaat er een geheimzinnig pakketje rond. Nick probeert erachter te komen wat het is, maar iedereen die hij het pakketje heeft zien geven en ontvangen, zwijgt erover. Dan krijgt Nick eindelijk zelf het pakketje in handen. Het blijkt een spel te zijn, Erebos.

Nick raakt heel snel verslaafd aan het spel. Het lijkt wel alsof de werkelijkheid en de virtuele wereld door elkaar lopen. Soms krijgt Nick een opdracht die hij in de echte wereld moet uitvoeren. Dit doet hij braaf, totdat hij de opdracht krijgt iemand te vermoorden. Hij weigert de opdracht te doen en wordt uit het spel gegooid. En Nick weet: iedereen krijgt één kans om het spel te spelen. Nick baalt als een stekker.

Als zijn beste vriend een zwaar ongeluk krijgt, probeert Nick er samen met wat andere mensen achter te komen wat het werkelijke doel is van het spel. Wanneer ze dit doel ontdekken, moeten ze snel handelen. Anders zorgt het spel voor een angstaanjagende werkelijkheid…

Mijn mening
Aan het begin van de blogpost liet ik al weten dat ik dit boek binnen vijf dagen uit had. Eenmaal aan het boek begonnen kon ik het moeilijk wegleggen. Ursula Poznanski heeft het verhaal zo goed geschreven, dat ik af en toe zelf dacht dat ik de game speelde.

Wat het boek zo spannend maakt, is dat het spel Erebos verweven raakt in de werkelijkheid. Er gebeuren dus niet alleen dingen in het computerspel, maar ook (vooral) op de school waar Nick zit. Net zoals bij een game krijg je als lezer steeds meer te weten over het uiteindelijke doel. Hierdoor wil je steeds verder blijven lezen. Je zou het eigenlijk kunnen vergelijken met de verslaving van alle Erebosspelers: als lezer denk je ook steeds na over hoe het verhaal verdergaat en kun je het boek bijna niet wegleggen.

Het boek raad ik aan jongeren aan die ouder zijn dan dertien jaar. De hoofdpersonen in het boek zijn rond de zeventien jaar, maar een wat jongere lezer, die van spannende boeken houdt, zal dit boek ook zeker leuk vinden.

Liefs,

Marloes

4 Reacties

 1. januari 14, 2019 / 3:39 pm

  Klinkt goed! Ik ben ook heel benieuwd waar de titel op slaat…ik zet ‘m op mijn leeslijst, dank je wel!

  Liefs!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 16, 2019 / 9:16 pm

   Snap ik! Als het einde van het boek nadert, wordt ook veel uitgelegd. Dat maakt het nog leuker om te lezen. Een beetje Wie Is De Mol-achtig!

 2. januari 15, 2019 / 1:26 pm

  Leuk! Ga ik onthouden 🙂 M’n doel voor 2019 is om meer te gaan lezen, dus dit komt zeker van pas!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 16, 2019 / 9:16 pm

   Hihi, leuk dat jij ook meer wilt lezen dit jaar! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.