Gelezen | Nina Pierson & Josephine Kay – Bedrock, het boek

Titel: Bedrock het boek
Schrijver: Nina Pierson en Josephine Kay
Uitgever: Spectrum
Genre: Persoonlijke ontwikkeling
Beoordeling:★★★✩✩

Toen dit boek vorig jaar uitkwam, zag ik het op veel verschillende accounts op sociale media voorbijkomen. Sindsdien stond ‘Bedrock’ op mijn lijst met boeken die ik nog wilde lezen. Laatst was ik bij een vriendin en zij had toevallig het boek. Heel lief dat ze was, mocht ik het wel van haar lenen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, zoals je wel begrijpt.

‘It’s not just polar bears, coral reefs and the rain forest under threat. It is us.’ – Kaisa Kosonen, Greenpeace

Waar gaat ‘Bedrock, het boek’ over?
Het boek is opgedeeld in, wat de schrijfsters noemen, drie pilaren: ik – zij – de wereld. Vanuit deze ‘pilaren’ worden er verschillende onderwerpen besproken, zoals psyche, lichaam, geliefde, familie en de wereld. Binnen deze onderwerpen worden er ook deelonderwerpen besproken, zoals relaties en vrienden. Veel van wat er te lezen is in het boek, wordt goed onderbouwd door artikelen en documentaires. Hierdoor is het erg geloofwaardig om te lezen. De feiten worden, gelukkig, afgewisseld met verhalen uit eigen ervaringen van de schrijfsters. Dit zorgt ervoor dat het geen eentonig verhaal is.

Het boek begint bij pilaar ‘ik’, omdat we eerst goed voor onszelf moeten kunnen zorgen voordat we voor anderen en de wereld kunnen zorgen. Er staan zat tips in om aan jezelf te werken. Bijvoorbeeld door meditatie en gezond eten. Aangekomen bij pilaar ‘zij’ staan er verhalen in over de verschillende typen vrienden/geliefden die je voorbij ziet komen in je leven. Ook staat er geschreven wat je moet doen om de slechtste relatie ooit te hebben. Dit is wel met een dikke vette knipoog geschreven. Als laatste: de wereld. Duurzaamheid komt aan bod, iets wat ik goed vind om te blijven bespreken. Ik ben best milieubewust (denk ik), maar door dit boek heb ik weer zat tips gekregen om nog bewuster te leven.

Mijn mening
Aan de ene kant vond ik het boek erg leuk om te lezen. De verschillende onderwerpen die werden besproken vond ik vaak erg interessant. Tuurlijk zaten er wat stukken bij die ik minder vond om te lezen, maar dat heb je wel vaker. Ook vind ik het mooi dat het boek verschillende kleuren pagina’s heeft. Na een tijdje wordt het begrijpelijk dat de kleuren voor bepaalde onderdelen in het boek staan. Bijvoorbeeld een geheel gekleurde pagina, betekent dat je bij een nieuw onderwerp aangekomen bent. Roze pagina’s staan vol tips en tricks, et cetera.

Helaas waren er ook wat dingen in het boek die ik storend vond. Vaak als er een ‘professional’ aan het woord kwam, werd nog minstens vijf keer zijn of haar functie herhaald in het hoofdstuk. Na één, maximaal twee keer lezen weet ik wel dat Eckhart Tolle een van de belangrijkste spirituele leiders was.
Daarnaast werden de woorden ‘an sich’ veel gebruikt. Soms kreeg ik het gevoel dat de schrijfsters een bepaald aantal woorden wilden halen, waardoor veel werd herhaald. Niet alleen namen, maar ook stukjes theorie kwamen net wat anders geschreven opnieuw terug.
En, vooral in de eerste helft van het boek, leek het wel alsof meditatie als oplossing voor bijna alle problemen werd gegeven. Dit zorgde ervoor dat ik af en toe geen motivatie had om verder te lezen.

Conclusie
Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen, omdat ik zo nieuwsgierig was. Of ik het nog eens zal lezen? Dat denk ik niet. Het was niet ‘mijn’ soort boek. Als je wel geïnteresseerd bent in de wat spirituele kant van het leven, kan ik mij voorstellen dat je dit boek leuk zult vinden om te lezen. En ik ben weer een gelezen boek rijker.

Liefs,

Marloes

6 Reacties

 1. januari 19, 2019 / 4:09 pm

  Ik heb het boek van mijn schoonpapa gekregen voor Kerstmis en heb er nog maar drie stukjes uit gelezen maar die vond ik wel al heel fijn 🙂 Ik denk dat het wel een boek voor mij is! Leuk dat jij het ook gelezen hebt! Kan me wel inbeelden dat het niet jouw soort boek is, als je minder voor dit soort dingen bent. Maar ach, je kan niet alles altijd even leuk vinden hé 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 19, 2019 / 10:58 pm

   Oooh leuk! Precies, ik hoef niet elk boek leuk te vinden, haha 🙂 Sommige stukken vond ik wel leuk om te lezen. Snap het best als jij het boek heel leuk vindt!

   Liefs.

 2. januari 20, 2019 / 12:02 pm

  Ik heb hier ook mee in m’n handen gestaan, maar leg het elke keer weer terug. Ik vind ook vaak dat in dit soort boeken veel herhaling staat. Blijkt maar weer dat echt niet iedereen zomaar een boek kan schrijven, en dat eindredactie zeker niet onbelangrijk is! Ik lees graag over zelfontwikkeling, maar 9/10 keer kun je vooraf al gokken dat je meer moet mediteren en gezonder eten. No shit, sherlock :p

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:47 pm

   Haha, nou dat dus! Gezonder eten en mediteren waren in dit boek ook de oplossing voor zo ongeveer elk probleem, hahahah. Werd een beetje saai :p

 3. januari 21, 2019 / 8:36 am

  De vormgeving van het boek ziet er geweldig uit, maar aanschaf vind ik het zelf waarschijnlijk niet waard. Mooi om neer te leggen als decoratie, maar echt veel lezen uit dit boek zie ik mezelf niet doen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   januari 22, 2019 / 10:47 pm

   Ja, het is echt meer zo’n decoratieboek, helemaal mee eens! Ben blij dat ik het niet zelf heb aangeschaft, maar kon lenen van een vriendin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.