Dorien van Linge – Feminist fataal

Dorien van Linge Feminist fataal

Nu ik ziek thuis zit vond ik het wel eens tijd om mij te verdiepen in een onderwerp dat mij erg interesseert: feminisme. Het boek Feminist fataal van Dorien van Linge leek mij een goede start om meer te leren over feminisme. Momenteel ben ik helemaal ‘into’ verhalende non-fictie die geschreven is door twintigers en dertigers. Die boeken spreken mij aan, omdat ik zelf een twintiger ben. Ik vind dat ik een feminist ben, maar zoveel weet ik er niet van. Het boek bladerde ik een paar keer door in de boekwinkels. Toch kocht ik het niet, want ik leen liever boeken bij de bieb (#duurzaam). Gelukkig heeft mijn bibliotheek het boek sinds een paar maanden in de collectie. Toen ik het zag liggen leende ik direct het boek en begon ik met lezen.

Recentelijk was ik op een feest waar ik door vier mannen werd omsingeld. Een begon achter me te dansen en ik werd door de andere drie ingesloten en betast. Ik probeerde me lost te worstelen en rende weg. Later ‘grapte’ een van hen: ‘We probeerden je aan te randen!’ Ik kon er niet om lachen.

Breed boek

Het boek van Dorien is ingedeeld in vijf onderwerpen: feminisme, gender, lichaam, seks en toekomst. Op deze manier probeert ze van een groot en extreem breed onderwerp een leesbaar en redelijk laagdrempelig boek te maken. In het boek geeft Dorien aan dat de onderwerpen achter elkaar gelezen kunnen worden, maar dat je als lezer bijvoorbeeld ook bij het laatste onderwerp kunt beginnen. Zelf heb ik het boek gewoon in de aangeboden volgorde gelezen. Ik ben niet iemand die graag middenin een boek begint (tenzij het een studieboek is). Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat alles heel goed te volgen is als je het in een andere volgorde leest, tenzij je al veel kennis hebt over de genoemde onderwerpen. Soms worden er begrippen later in het boek benoemd die eerder in het boek zijn uitgelegd. Het verhaal vind ik dus makkelijker te volgen als ik het van het begin tot het einde lees.

Lees hier mijn blogpost over het boek ‘Knap voor een dik meisje’

Feminist ABC

Wat ik fijn vind is dat Dorien achter in het boek een ‘Feminist ABC’ heeft gemaakt. Hier staan de begrippen in die iets met feminisme te maken hebben en wat meer uitleg nodig hebben mocht je ze niet kennen. Ook legt Dorien in het boek zelf de begrippen uit. Maar ze komen vaker voor en ik heb dit boek niet in een paar dagen uitgelezen. Soms vergat ik wat een begrip inhield en kon ik het makkelijk terugvinden in het ABC. Zo hoef ik weinig moeite te doen om het boek te blijven begrijpen.

Leerzaam

Feminist fataal leek mij een mooie kans om op een laagdrempelige manier meer te leren. En jeetje, wat ben ik veel te weten gekomen! Zo waren termen als validisme (de stigmatisering en discriminatie van mensen met een lichamelijke beperking) en sanism (het feit dat we in onze westerse samenleving waarde hechten aan een hoog IQ en opleidingsniveau) voor mij (helaas) nog onbekende begrippen. Ik kan oprecht zeggen dat ik veel van dit boek heb geleerd. Wel moet ik zeggen dat ik het niet met alles wat Dorien geschreven had eens was, maar dat hoeft ook niet. Juist leuk om soms een andere mening te lezen dan mijn eigen mening. Dat houd mij scherp en zet mij aan het denken. Af en toe werd ik wel een beetje gek van haar. In het boek geeft ze minstens vijf keer aan dat ze zelf aan het standaard ideaalbeeld voldoet, onder andere door blond te zijn en een goed figuur te hebben. Hier probeert ze de lezers geen minderwaardigheidscomplex mee aan te praten. Ze wil juist aangeven dat ze niet mag klagen over haar positie in de maatschappij. Alleen weet ik na een keer ook wel welke positie ze heeft.

Aanrader

Desalniettemin raad ik iedereen aan om dit boek te lezen. Zelfs als je al meer kennis hebt over het onderwerp feminisme is dit een goed en leerzaam boek. Het leest fijn weg en is geen saai verhaal met droge stof. Elk onderwerp komt goed en duidelijk aan bod. Het is fijn geschreven, waardoor het boek makkelijk wegleest en niet als een saai studieboek voelt. Dat kan het naar mijn mening trouwens wel zijn. Als je genderstudies studeert (wat Dorien heeft gedaan), vind ik dit zeker een boek voor op de verplichte leeslijst. Dorien verwijst naar genoeg onderzoeken, artikelen, filmpjes en podcasts om ook te lezen/bekijken/beluisteren, zodat je na Feminist fataal niet op hoeft te houden met (leren over) feminisme.

7 Reacties

  1. april 18, 2020 / 7:26 am

    Dat klinkt heel interessant. En je hoeft het inderdaad niet met de schrijfster eens te zijn om van een boek te kunnen genieten. Het kan je ook weer aanzetten tot nadenken…

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      april 20, 2020 / 9:22 am

      Precies! Ik heb veel nagedacht tijdens het lezen van dit boek. Ook wel weer eens verfrissend.

  2. april 18, 2020 / 9:22 am

    Oeh dit klinkt leuk zeg! Ik heb afgelopen week knap voor een dik meisje gelezen, nadat jij hem op je blog had besproken en die vond ik ontzettend leuk! Nu wil ik dit boek ook lezen, haha 🙂

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      april 20, 2020 / 9:22 am

      Wat leuk dat je dat boek hebt gelezen door mijn blogpost! Weet zeker dat je dit boek ook zal waarderen 😄

  3. april 19, 2020 / 8:14 pm

    Dit boek komt op mijn lijstje te staan met boeken die ik nog graag wil lezen!

    • Mevrouw Marloes
      Auteur
      april 20, 2020 / 9:23 am

      Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.