Boekreview | Becky Albertalli – Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue

Boekreview | Becky Albertalli - Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue

Hoewel, als dit werkelijk mijn moment was, zou het niet gebeuren. Niet nu, bedoel ik. Nog niet. ‘Hé jongens. Ik moet jullie iets vertellen.’ Ik probeer zo nonchalant mogelijk te klinken, maar ik heb een kikker in mijn keel. Nora kijkt me aan en glimlacht even naar me, en mijn maag keert zich zowat om.

Titel: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue
Originele titel: Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Schrijver: Becky Albertalli
Uitgever: Blossom Books / HarperCollins
Genre: Young Adult
Beoordeling: ★★★★✩

Waar gaat Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld over?
Simon Spier, zestien jaar, valt op jongens. Dit deelt hij met niemand, behalve met de ‘anonieme’ Blue. Simon kent Blue via Tumblr en zij wisselen e-mails met elkaar uit. Sommige van deze mails belandden in de handen van een schoolgenoot van Simon. Deze jongen chanteert Simon, waardoor zijn leven steeds ingewikkelder wordt.

Uiteindelijk wordt Simon gedwongen om uit de figuurlijke kast te komen. Dit zorgt voor een aantal ongemakkelijke en vervelende momenten. Blue wil nog steeds anoniem blijven, ook al weet hij wel de echte identiteit van Simon. Toch heeft Simon op het eind een ontmoeting met zijn geheimzinnige correspondent. Naast zijn coming-out, heeft Simon ook te maken met vriendschappen die hij moet onderhouden. Vooral de ruzie met een van zijn beste vriendinnen komt door het gehele boek terug. Het wordt Simon niet altijd makkelijk gemaakt, wat het verhaal wel realistisch maakt.

Mijn mening
Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld vind ik een heel goed boek. Er rust, helaas, nog steeds wel een taboe op homoseksuelen. Dit maakt het voor veel mensen, ook jongeren, soms lastig om uit de kast te komen. Juist daarom is het goed dat over dit onderwerp een young adult boek is geschreven. Je kunt je makkelijk inleven in Simon door de schrijfstijl van Albertalli.

Uitgeverij Blossom Books heeft dit boek twee omslagen gegeven, een rode en een blauwe: “Het gaat ten slotte om de inhoud.” Een mooie boodschap, als je het mij vraagt. Ik denk dat dit ook een goed boek is om te lezen op de middelbare school. Wanneer een gehele klas dit leest, kun je er ook een of meerdere lessen aan wijden. Zo wordt het onderwerp ‘homoseksualiteit’ (en de onderwerpen die hieraan te relateren zijn) makkelijker om te bespreken.

Televisieprogramma
Om even in thema te blijven, ik bedacht mij tijdens het lezen van dit boek dat er een aantal jaren geleden ook een programma van de NPO te zien was. Dit programma heet ‘Uit de kast’ en is hier terug te zien. In elke aflevering staat er een jongere centraal die uit de kast komt bij zijn familie en vrienden. Erg indrukwekkend om te zien.

Liefs,

Marloes

2 Reacties

  1. februari 19, 2019 / 9:06 am

    Dit boek staat nog op mijn lijstje 🙂

  2. februari 25, 2019 / 12:27 pm

    Interessant, ben erg benieuwd geworden naar het verhaal. Fijne review!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.