Boekreview | Samira Ahmed – Ingesloten

Een kompas vertelt je niet waar je bent en ook niet waar je naartoe moet. Het kan je alleen een bepaalde richting wijzen. Het is aan jou om altijd je ware noorden te vinden.

Titel: Ingesloten
Schrijver: Samira Ahmed
Uitgever: Blossom Books
Genre: Young Adult
Beoordeling: ★★★★✩

Waar gaat Ingesloten over?
Layla Amin wordt samen met haar ouders en medemoslims opgesloten in kamp Mobius. Ze heeft geen tijd om afscheid te nemen van haar joodse vriendje David. In het kamp gelden strenge regels waar iedereen zich aan moet houden. Wanneer de regels toch overtreden worden, verdwijnen er mensen uit het kamp. Er is geen privacy in het kamp. In elke caravan hangt een camera en overal vliegen drones over het kamp.

Layla wordt er gek van dat ze niet leeft in vrijheid en besluit samen met een aantal van haar vrienden in opstand te komen. Daarnaast raakt ze bevriend met een bewaker. Deze drukt haar op het hart om voorzichtig te doen. Hij probeert haar, samen met een aantal andere bewakers, te beschermen tegen de directeur van het kamp.

Mijn mening
Dit boek had ik redelijk snel uit. Het verhaal greep mij en elke keer wanneer ik het boek even weglegde, bleef ik erover nadenken. Ingesloten speelt zich af in de nabije toekomst in de Verenigde Staten. Af en toe kreeg ik een naar, beklemmend gevoel als ik aan het lezen was. Racisme en discriminatie zijn nog steeds heel erg aan de orde. Daar kwam ik al achter toen ik het boek van Arjen van Veelen las.

Wat ik af en toe ongeloofwaardig vond, was dat bewaker Jack vanaf het begin al aan de kant van Layla stond. Hij beschermde haar keer op keer tegen elke bewaker en de directeur. De directeur gaf aan absoluut niet te weten wie van zijn bewakers samenspande met Layla, terwijl een andere bewaker vertelde dat veel bewakers vermoedde dat Jack verliefd op haar was. Zo moeilijk lijkt het mij dan niet om hier achter te komen.

Verder vond ik het wel een interessant boek. De quote van Bob Marley, die Myrthe Spiteri van Blossom Books aan het begin van het boek plaatste, wil ik delen: “Het is beter om te sterven voor je vrijheid dan je hele leven een gevangene te zijn.” Deze boodschap was gedurende het gehele boek duidelijk aanwezig door de aanvechtingen van Layla.

Een aanrader om te lezen, maar niet als je heel naar wordt van verhalen die zich afspelen binnen interneringskampen. Toen ik op de middelbare school mijn profielwerkstuk moest doen, ging deze over de holocaust. Na dat werkstuk wilde ik een jaar lang niks meer weten over zulke kampen, omdat het heel heftig is wat er allemaal gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat er nu in vluchtelingenkampen gebeurt.

Welk boek staat bovenaan jouw leeslijst?

Liefs,
Marloes

Samira Ahmed Ingesloten

4 Reacties

 1. april 26, 2019 / 5:27 pm

  Wauw, mooie review Marloes! Klinkt als een supergoed boek! Ik ben meer van de feelgood romans, ik word altijd pissig als ik dit soort boeken of films lees en zie, hahaha! Maar ik heb ze vroeger veel gelezen en het is helaas gewoon echt hard nodig dat erover geschreven blijft worden! Opdat wij niet vergeten! Liefs!

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 4, 2019 / 1:34 pm

   Heel lief van je, Amina! Normaal ben ik ook meer van de feelgood romans, maar inderdaad: er moet geschreven blijven worden over deze onderwerpen.

 2. mei 1, 2019 / 6:40 am

  Dit zijn natuurlijk heftige topics, omdat het eigenlijk een nieuwe versie is van de concentratie kampen zoals die er waren tijdens WWII. En confronterend omdat we er niets van hebben geleerd. Het is dan wil een boek over de toekomst, maar ongeloofwaardig is het niet. Geen thema waar je natuurlijk graag over leest.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   mei 4, 2019 / 1:36 pm

   Confronterend en frustrerend inderdaad! Kan er ook echt boos om worden als ik lees dat er mensen zijn die niet ‘geloven’ in wat er tijdens de WW11 is gebeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.