Links, rechts, ik tuur in het onstuimige water, op zoek naar slechts één persoon. Waar is hij? Ik zie hem. Een Salka heeft haar hand tegen zijn borst gedrukt, op zoek naar zijn hart. ‘Nee,’ zeg ik. ‘Hem krijg je niet.’
Titel: Mermaid
Schrijver: Louise O’Neill
Uitgever: Young & Awesome
Genre: Young Adult
Beoordeling: ★★★★✩
Eén van mijn favoriete sprookjes is de Disneyvariant van De Kleine Zeemeermin. De film heb ik als klein meisje tig keer gezien. Ik heb altijd van zwemmen gehouden en als ik op vakanties in het zwembad lag of in de zee rondzwom, liet ik soms mijn fantasie op de vrije loop. Met zekerheid durf ik wel te zeggen dat ik niet de enige was die af en toe droomde van een leven als zeemeermin. Later leerde ik het originele verhaal kennen. Het verhaal waarin De Kleine Zeemeermin geen goed einde kent. Dit verhaal is herschreven door Louise O’Neill.
Waar gaat Mermaid over?
Zoals ik al eerder vertelde is dit boek een hervertelling van het originele verhaal over De Kleine Zeemeermin. In dit boek wordt zij Muirgen of Gaia genoemd. Het verhaal begint met de vijftiende verjaardag van Muirgen. Zoals in het originele verhaal, mag deze zeemeermin vanaf vandaag eindelijk naar boven zwemmen om de mensenwereld te bekijken. Wanneer ze dat doet, ziet ze een mensenjongen op wie ze op slag verliefd wordt. Zijn boot zinkt door een storm en de Salka’s, zij zijn te vergelijken met Sirene’s, laten de adolescenten met plezier verdrinken. Muirgen redt de mensenjongen, Oliver. Fast forward, ze gaat naar de zeeheks toe en krijgt benen in ruil voor haar stem (tong). Uiteindelijk loopt het niet goed af voor de Kleine Zeemeermin.
Mijn mening
In veel opzichten lijkt het boek op het originele verhaal. Ik was dus ook ‘bang’ dat het precies hetzelfde zou verlopen. Gelukkig is dat niet zo. Ja, de rode draad is hetzelfde, maar er zijn veel details die ervoor zorgen dat het een ander verhaal is. Dit maakt het leuk om te lezen. Vooral de laatste zestig bladzijden maken het boek zo spannend dat je het niet wilt wegleggen. Er wordt een onthulling gedaan die ervoor zorgt dat je uiteindelijk flabbergasted bent als het boek uit is.
Daarnaast komen er feministische passages voorbij. Zo wordt uitgebreid beschreven hoe de maatschappij van de meermensen in elkaar zit: vrouwen moeten mooi, dun en stil zijn, mannen mogen lelijk zijn en met elk meisje naar keuze trouwen. Muirgen verzet zich hier uiteindelijk zo tegen dat zij inziet dat zeemeerminnen ook sterke vrouwen mogen zijn. Deze ontwikkeling, van onzeker meisje naar zelfverzekerd persoon, is mooi om te zien.
Conclusie
Mermaid is heel leuk om te lezen. Vooral het eind is anders. Dit zorgt ervoor dat het een origineler verhaal is dan de verhalen die we al kennen. Zeker als je groot fan bent van vertellingen over zeemeerminnen, kun je dit boek niet aan je voorbij laten gaan.
Liefs,
Marloes
Zoals gezegd, hij staat op mijn “want to read” lijstje ;D
Auteur
Ben echt benieuwd wat je van het boek vindt!
Niet dat ik iets met ‘feministische meerminnen’ heb, maar je hebt mij wel getriggerd 😊
Auteur
Haha, ja, dat zou ook wel een heel specifieke interesse zijn!
Klinkt als een leuke versie op het oorspronkelijke verhaal. Ik kende het helemaal nog niet, een sprookjesverhaal kan nooit kwaad!
Auteur
Zeker als je van sprookjesverhalen houdt, is dit boek een aanrader. 🙂
Grappig om een andere variant op het bekende verhaal te lezen. Wist je trouwens dat ik een zeemeermin geïnterviewd heb voor mijn blog? Serieus hoor. Ze is een zeemeermin school gestart in Nederland. Dus je kan nog zeemeermin worden! Haar interview vind je op mijn blog.
Auteur
Oeh, ga ik meteen lezen!