Boekreview | John Green – Schildpadden tot in het oneindige

Ik wilde eruit – uit mijn lichaam, uit mijn gedachten, erúít – maar ik zat in dit ding opgesloten, net als alle bacteriën die me koloniseerden.

Titel: Schildpadden tot in het oneindige
Originele titel: Turtles all the way down
Schrijver: John Green
Uitgever: Dutton
Genre: Jeugdliteratuur
Beoordeling: ★★★★★

Het heeft even geduurd, maar ook ik heb eindelijk dit boek van John Green gelezen! In het Nederlands, omdat het boek in het Engels al uitgeleend was. Alweer wat jaren geleden las ik The Fault In Our Stars en sindsdien heb ik meerdere boeken gelezen van deze schrijver. Greens schrijfstijl is fijn om te lezen, vandaar dat ik ook dit ‘nieuwe’ boek zo uit had.

Waar gaat Schildpadden tot in het oneindige over?
Het boek gaat over van alles en nog wat, maar vooral over het leven van het zestienjarige meisje Aza Holmes. Zij heeft een dwangstoornis en moet hiermee om proberen te gaan. Ze gaat al langer naar een psychologe toe, maar toch gaat het momenteel slechter met Aza dan een tijd geleden. Naast dat Aza bezig is met het bedwingen van haar dwangstoornis, gaat zij samen met haar beste vriendin Daisy op onderzoek uit. Een miljardair is namelijk op de vlucht geslagen en laat Aza nou net een van zijn zoons kennen. De relatie waarin Aza uiteindelijk verwikkeld raakt met Davis, de zoon van de miljardair, zorgt ervoor dat het af en toe nog slechter met haar gaat. Uiteindelijk belandt Aza door een ongeluk in het ziekenhuis. Dit zorgt ervoor dat bij haar de knop om wordt gezet.

Mijn mening
Schildpadden tot in het oneindige is een indrukwekkend boek. Je krijgt als lezer een goede kijk in de wereld van iemand met een dwangstoornis. Af en toe was dit erg heftig om te lezen, maar een dwangstoornis is natuurlijk ook iets heftigs. De stukjes die ik oversloeg, waren de stukjes waarop Aza een bepaalde wond elke keer weer openmaakte. Ik ben redelijk visueel ingesteld en kon hier niet goed tegen.

Wat bijzonder is, is dat John Green heeft toegegeven dat dit boek gebaseerd is op zijn eigen worstelingen met OCD (Obsessieve-Compulsieve Dwangstoornis). Dat maakt het, vind ik, extra bijzonder om dit boek te lezen. Ik hou er altijd wel van als er iets persoonlijks van de schrijver in het verhaal verwerkt is. Mocht je meer over Greens ervaring met OCD willen weten, klik dan hier om naar een filmpje van hem te gaan.

De specifieke, bijzondere personages, uitgebreide beschrijvingen van de dwangstoornis van Aza, maar ook de typische young adult-elementen (verliefdheid, vriendschap en het maken van keuzes) zorgen ervoor dat dit boek het zeker waard is om gelezen te worden. Zeker als je eens toe bent aan een vernieuwend boek.

In het dankwoord stonden nog een paar woorden die ik graag met jullie wilde delen: “Als je hulp nodig hebt: probeer die te krijgen. Het kan een lange en moeilijke weg zijn, maar geestesziekte is behandelbaar. Er is hoop, ook al zegt je hoofd van niet.

Ook een mooi boek
Mocht je na het lezen van ‘Schildpadden tot in het oneindige’ nog een bijzonder boek willen lezen, raad ik ‘Marcelo en de echte wereld’ aan. Dit boek gaat over een jongen met Asperger. 

Liefs,

Marloes

2 Reacties

 1. februari 11, 2019 / 8:04 am

  Ik heb hem nog op mijn lijstje staan, ben heel benieuwd naar dit boek.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 15, 2019 / 10:44 pm

   Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.