Boekreview | Benjamin Alire Sáenz – Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Mijn vader en moeder zaten hand in hand. Ik vroeg me af hoe dat moest voelen: zo zitten en dan iemands hand vasthouden. Ik durf te wedden dat je soms in iemands hand alle geheimen van het universum kunt vinden.

Titel: Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum
Oorspronkelijke titel: Arisotle and Dante discover the secrets of the universe
Schrijver: Benjamin Alire Sáenz
Vertaald door: Aimée Warmerdam
Uitgever: Blossom Books
Genre: Young adult; coming of age
Beoordeling: ★★★★✩

Sinds kort heb ik wee een abonnement op de bibliotheek. Een van de eerste boeken die ik zag was dit boek. Het sprak me vooral aan doordat de namen van bekende filosofen in het verhaal zijn gebruikt en de voorkant er mooi uitziet.

Waar gaat het boek over?
Aristoteles is een Amerikaans-Mexicaanse vijftienjarige jongen die geen vrienden heeft. Hij kan ook niet zwemmen, maar vertrekt toch in de zomer naar het zwembad. De badmeesters hebben alleen oog voor meisjes in bikini’s. Dan biedt de voor hem onbekende Dante aan om zwemlessen aan Ari(stoteles) te geven. Het begin van een hechte vriendschap.

Tijdens hun avonturen proberen ze te ontdekken wie ze zijn en hoe zij staan in hun vriendschap. Hoe kan het dat twee jongens die anders nooit echt behoefte hebben aan vrienden, vanaf het eerste moment zo’n sterke band met elkaar hebben? Het verhaal lees je vanuit Ari.

Mijn mening
Dit boek had ik (helaas) binnen een paar dagen uit. Ik had het sneller kunnen lezen, maar ik las twee boeken tegelijkertijd. Wat ik leuk vond aan het boek, is dat Ari erg veel nadenkt. Hij is geen prater, maar een denker. Dit heeft hij gemeen met zijn naamgenoot. Dante schildert en tekent graag, net als zijn naamgenoot. De schrijver heeft dus wel goed nagedacht over welke kenmerken hij van de bekende filosofen aan zijn personages zou geven.

Verder beleven de jongens veel, maar ook weer niet. Ze worstelen met zichzelf en vooral Ari is continu bezig met de vraag wat hij wil bereiken in het leven. Een typisch kenmerk van young adult. Verder spelen de relatie met ouders, seks, drugs en onzekerheden een grote rol in het gehele boek. En niet alleen de hoofdrolspelers hebben het soms moeilijk met hun keuzes. De onzekerheid van Ari’s ouders komt af en toe naar voren.

Het einde had ik niet heel erg zien aankomen. Achteraf was het wel te verwachten, als je terugblikt op het verhaal. Het boek is erg mooi en hier en daar moest ik wel even slikken, want er zitten een paar heel mooie stukken in het verhaal.

Liefs,
Marloes


5 Reacties

 1. juni 7, 2019 / 12:58 pm

  Klinkt goed. Op mijn leeslijst gezet! 🙂

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juni 10, 2019 / 9:17 pm

   Leuk, ben benieuwd wat je van het boek vindt! 🙂

 2. juni 7, 2019 / 4:07 pm

  Leuk, een onbekend boek. Ik sla deze over, maar ben benieuwd naar meer boeken die je gaat recenseren. Ik denk dat je net een ander genre leest dan ik, dus dat is leuk om te ontdekken;).

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   juni 10, 2019 / 9:18 pm

   Ah, ja, ik lees ook graag wat young adult, om boeken aan mijn leerlingen te kunnen aanraden 🙂

 3. kaylin
  juni 18, 2019 / 2:58 pm

  Ik kende dit boek al langer maar jouw recensie heeft me er toch van overtuigd om het op mijn to read lijst te zetten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.