Boekreview | Arjen van Veelen – Amerikanen lopen niet

Maar wat nu als de gemeente de boete alleen handhaaft bij mensen die ze niet mag? Controle van de macht is er nauwelijks. De politiechef is namelijk de zwager van de burgemeester. In de gemeenteraad zit een vriendenclub. En die ministeden hebben geen kritische pers, hooguit een wijkkrantje volgeschreven door de vrouw van de politiechef, tevens gemeentesecretaris, die A4’tjes ophangt voor het raam van de rechtbank. Zo kun je mensen weren die je niet in je stadje wilt. En zo blijft de droom van Martin Luther King actueel.


Titel: Amerikanen lopen niet
Schrijver: Arjen van Veelen
Uitgever: de Correspondent Bv
Genre: Literaire non-fictie
Beoordeling: ★★★★★

Dit boek wilde ik al een aantal maanden lezen. Een collega van mij las het op onze treinreis naar Utrecht afgelopen schooljaar, toen wij naar de Dag van de Jonge Jury gingen. Ik wist niet waar het over ging, maar de titel sprak mij aan. Laatst zag ik het bij de Stationsbibliotheek in Rotterdam liggen en nam ik het mee naar huis.

Waar gaat Amerikanen lopen niet over?
Met zijn vrouw verhuist Arjen in 2015 naar St Louis Missouri. Samen met hun kat gaan ze wonen in een voorstad met de naam ‘Vinita Terrace’. Het blijkt dat ze in het “verkeerde” gedeelte van de stad wonen. De criminaliteit leeft heel erg. Naar buiten gaan in de avond wordt sterk afgeraden en je kunt beter een stukje verder rijden naar een “goede” supermarkt dan de dichtstbijzijnde bezoeken. Voor je eigen veiligheid.

Arjen raakt bevriend met een aantal bewoners, waardoor hij het leven in St Louis leert kennen. De straatarme werkelijkheid wordt pijnlijk duidelijk wanneer een politieman een ongewapende zwarte man (Michael Brown) doodschiet. Er breken rellen uit en de (wereld)pers is er oververtegenwoordigt bij. Overigens kent iedereen in St Louis wel iemand die dood is geschoten. Overal zijn kleine gedenkplaatsjes te vinden waar mensen vaak nog bij elkaar komen om te rouwen.

Op een gegeven moment leer Arjen dominee Kenneth McKoy kennen. McKoy loopt al een aantal jaren ’s avonds en ’s nachts over straat in de weekenden. Met een klein groepje mensen loopt hij door de gevaarlijkste stukken van St Louis. Dit doet hij, zodat hij aan de straatjongeren kan vragen of zij willen stoppen met elkaar te vermoorden. Ook geeft hij de jongeren vaak een knuffel. In het begin werd McKoy niet gewaardeerd en zelfs bedreigd. Tegenwoordig kent iedereen hem en weten zij dat hij het goed bedoelt (en niet undercover werkt voor de politie, zoals eerst werd gedacht).

Daarnaast vertelt Arjen hoe het kan dat deze verdeeldheid nog zo leeft. Niet alleen tussen de zwarte en witte bevolking. Ook de witte Amerikanen die in arme achterstandswijken wonen, worden zeer zeker niet geholpen om erbovenop te komen. Uiteindelijk moeten zijn vrouw, hun kind en Arjen zelf weer terug naar Nederland verhuizen, omdat het werkvisum van zijn vrouw afloopt. Terug in ons kikkerlandje valt hem genoeg op. Dingen waar wij ook aan kunnen werken. Verdeeldheid is namelijk overal.

Mijn mening
Dit boek heeft mijn ogen geopend. Het klinkt misschien stom, maar ik was mij er niet van bewust dat racisme en discriminatie nog zo erg ‘leefden’ in de wereld. Heel shockerend vond ik het om te lezen dat de armere mensen het heel lastig wordt gemaakt om hogerop te komen. Boetes die uit worden gedeeld aan mensen die ze absoluut niet kunnen betalen. Die daardoor hun auto moeten verkopen, waardoor ze hun baan verliezen, omdat ze geen vervoersmiddel hebben.

Ik werd tijdens het leven af en toe behoorlijk kwaad. Maar ook verdrietig. Hoe kan het dat er in deze moderne tijd nog zulke grote verschillen zijn en in leven worden gehouden, vaak alleen op basis van huidskleur? Heel bizar. Met mijn verstand kan ik er niet bij dat zo’n westerse “wereld” zo erg achterblijft op het gebied van iedereen accepteren en respecteren.

Mocht je geïnteresseerd zijn in hoe het in de Verenigde Staten gesteld is met dit racisme, is het zeker aan te raden om dit boek te lezen. Van begint tot eind blijf je geboeid door de verhalen van Van Veelen.

Welk boek ben jij aan het lezen/heb jij als laatst gelezen?

Liefs,
Marloes

8 Reacties

 1. maart 27, 2019 / 8:43 am

  Dit lijkt me inderdaad wel een heel indrukwekkend boek zeg. Ik heb net de thriller I am Pilgrim gelezen. Een hele dikke pil, maar wel echt de moeite waard.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 1, 2019 / 1:16 pm

   Heel indrukwekkend! Oeh, ga ik eens naar kijken. Als ’t spannend is, ben je vaak zo door het boek heen 😉

 2. maart 27, 2019 / 2:01 pm

  Ik heb nog niet eerder van dit boek gehoord, maar deze zou ik wel willen lezen. Ben heel benieuwd, lijkt mij zoals Yvonne zegt ook erg indrukwekkend. Ik ben momenteel ‘Ontspullen’ aan het lezen, afgewisseld met ‘Rinkeldekink’ van Martine Bijl.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 1, 2019 / 1:17 pm

   Die boeken klinken ook goed! Met het “ontspullen” ben ik ook bezig, dus boeken erover komen goed van te pas.

 3. maart 29, 2019 / 12:38 pm

  Dit boek heb ik nog niet gelezen, maarreh, klinkt goed! Van dezelfde uitgever (De Correspondent) ken ik al wel “Gratis geld voor iedereen”, en dat vond ik ook een erg leerzaam boek.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 1, 2019 / 1:18 pm

   Oja, dat boek lijkt mij interessant om te lezen! Ga ik binnenkort even lenen bij de bieb 🙂

 4. maart 30, 2019 / 7:34 pm

  Klinkt als een heel interessant boek. Komt op mijn lijstje! Ik snap je emotie, ik kan over dat onderwerp ook heel boos raken. Snap niet dat mensen zo nog kunnen denken.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   april 1, 2019 / 1:20 pm

   Nou, het is toch inderdaad te raar voor woorden?! Leuk dat je ‘m op je lijstje hebt gezet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.