Boekreview | Anna van der Breggen – ANNA

Anna van der Breggen

Het boek ANNA van Anna van der Breggen is het derde boek dat ik dit jaar las. Het is alweer tien maanden geleden dat ik een blogpost plaatste over een gelezen boek. Momenteel lees ik non-fictie en fictie door elkaar. Het leek me leuk om toch weer eens te bloggen over de boeken die ik lees. Houd je van sport, en met name van wielrennen? Of heb je de behoefte om eens een ander genre te lezen dan je normaliter doet? Geef dan zeker dit boek een kans!

Achterflaptekst van ANNA

“Topwielrenner Anna van der Breggen vertelt in deze unieke biografie haar verhaal. Ze begon al op haar zevende met fietsen en groeide uit tot een van de beste wielrensters ter wereld. Ze vertelt over haar jeugd, de grote wedstrijden, maar ook over haar leven naast de topsport. Ook kijkt ze terug op haar wielercarrière en deelt ze belangrijke lessen die ze onderweg heeft geleerd. Hoe blijf je gemotiveerd? Wat maakt je tot een topsporter? Hoe ga je om met tegenslagen? En hoe leef je gezond? Een uniek, persoonlijk en nuchter inkijkje in het leven van een topsporter, dat motiveert om te gaan voor je eigen doelen.”

Het verhaal van Anna van der Breggen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Anna niet echt kende voor ik haar boek las. Van wielrensters als Marianne Vos, Fem van Empel, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten wel. Maar goed, ik ben dan ook nooit echt een persoon geweest die het enorm interessant vind om sport te volgen. In het boek ANNA vertelt Anna haar wielerverhaal in kleine hoofdstukken van een paar bladzijdes. Haar teksten worden afgewisseld met die van haar familieleden, vrienden en ploeggenoten. Je wordt meegenomen in een kijkje in haar jeugd, achter de schermen bij de profs en in het leven als profwielrenner in coronatijd. Je leest over hoe haar leven voor en tijdens haar profcarrière is en hoe zij dit hoge fietsniveau heeft ervaren.

Mijn mening

ANNA is een fijn boek om te lezen. Als je zelf veel fietst of het leuk vindt om naar wielrennen te kijken, is dit boek geschikt voor jou. Ik denk ook dat niet-fietsers het een mooi boek vinden. Je leest over het plezier van sporten en krijgt zelf haast ook zin om op je fiets (wielrenfiets of stadsfiets) te springen en een rondje te rijden. De kleine hoofdstukken vond ik fijn, omdat ik dan gemakkelijk kon stoppen met lezen. Al ging dat eigenlijk niet zo eenvoudig, want ik bleef maar lezen. Door de vlotte schrijfstijl race je zo door dit boek.

Boeken geschreven door sporters

Ik ben benieuwd of jij een boek van een sporter aanraad. En, heb jij al eens een uitstapje gemaakt naar boeken over sporters? Als wielrennen je niet trekt, raad ik ‘Ik heb (geen) zin’ van Annemerel de Jongh en haar andere boeken aan. Deze gaan over hardlopen, maar motiveren zeker ook alle andere manieren van sport en beweging.

ANNA is in papieren variant bij bol.com verkrijgbaar voor € 29,99, als e-book voor € 11,99 en gratis voor Kobo Plus-lezers.

3 Reacties

 1. februari 13, 2023 / 12:16 pm

  Eigenlijk, nou ja eigenlijk, lees ik deze boeken niet, vraag me niet waarom.
  Je hebt me nu wel nieuwsgierig gemaakt en ik ga deze òf die van Annemerel de Jongh proberen.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   februari 13, 2023 / 9:19 pm

   Echt een aanrader! De boeken lezen heerlijk weg. Je kunt er altijd aan beginnen en kijken of je het verhaal wat vindt 😄.

 2. februari 15, 2023 / 8:59 am

  Bedankt voor de leestip! Dit boek wil ik zeker gaan lezen. ‘Ik heb (geen) zin’ heb ik vorig jaar of zo gelezen en vond ik ook een leuk en motiverend boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.