Boekenweekgeschenk ‘Gezien de feiten’

Van 10 tot en met 18 maart is het de Boekenweek. Vroeger kreeg ik elk jaar tijdens de Kinderboekenweek een boek van mijn opa en oma of moeder, zodat ik ook het Kinderboekenweekgeschenk erbij kreeg. Heerlijk vond ik lezen, en dat vind ik nu nog steeds. Mijn oma en ik zijn vandaag naar de boekhandel gegaan om een boek te kopen, zodat we het boekenweekgeschenk zouden krijgen. Voor €12,50 moesten we een Nederlandstalig boek uitkiezen. Een vak dat ik nu heb op mijn opleiding, is hedendaagse literatuur. Bij dat vak hoor ik nog wel eens het één en ander over verschillende boeken die goed leesbaar zijn. Ik zag het boek ‘Dat ik u kus’ van Griet op de Beeck liggen voor €12,50, precies het goede bedrag! Over dit boek heb ik al veel goede verhalen gehoord en deze schrijfster heeft het boekenweekgeschenk geschreven, dus het leek me wel toepasselijk om dan ook een ‘echt’ boek van haar te kopen.

Het boekenweekgeschenk, Gezien de feiten, heb ik gister meteen uitgelezen. Het is een dun boekje van 94 pagina’s, veel leeswerk is het dus niet. Het verhaal gaat over Olivia (71) en haar man is net overleden. Een vriend van haar nodigt haar uit om zes weken mee te gaan naar Afrika om daar les te geven aan kinderen. Haar dochter (44) is fel tegen de beslissing om hierheen te gaan. Ze zeurt maar bij haar moeder over dat ze absoluut niet wil dat die naar Afrika gaat. Olivia gaat toch en ontmoet daar Daniel; ze worden verliefd op elkaar. Na zes weken is het afscheid zwaar en Daniel komt op bezoek in België. Hoe het afloopt, vertel ik niet, maar ik kan vertellen dat het zeker de moeite waard is om dit boek te lezen!

Wat ik wel echt een minpunt vind, is dat het boek eindigt halverwege een zin. Het verhaal heeft ook een open einde, al is het wel heel waarschijnlijk hoe het afloopt. Als ik ergens een hekel aan heb, zijn het open eindes, hahah! Ik kan er niet zo goed tegen dat ik niet weet hoe een verhaal afloopt. Na zo’n boek ben ik dan gerust een paar uur chagrijnig.

Dit geschenk is het eerste wat ik van Griet op de Beeck heb gelezen. Af en toe is het wel een beetje lastig leesbaar, omdat het in het Vlaams geschreven is. Ik dacht bijvoorbeeld dat het woord ‘schol’ een typfout was van ‘school’, maar volgens mij betekent het iets als proost? Dat weten mijn Belgische lezeressen vast wel 😉

Welk boek lees jij nu?

X Marloes

11 Reacties

 1. maart 12, 2018 / 10:33 am

  Ik heb laatst een Engelstalig boek gekocht, dus hem helaas nog niet kunnen bemachtigen :(. Maar dat zal misschien nog wel komen

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:44 pm

   Ahw, dat is wel balen! Misschien dat je ’t van iemand kan lenen? 🙂

 2. maart 12, 2018 / 3:13 pm

  Klinkt alsof er heel veel in het boek gebeurt voor maar 94 pagina’s! Ik hoop dat ik deze week ook nog een boek kan kopen, ik wil ‘m ook wel hebben.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 15, 2018 / 3:45 pm

   Nou en of! Ben benieuwd wat je van het boek vindt als je het nog kan bemachtigen 🙂

 3. Kaylin
  maart 12, 2018 / 3:21 pm

  Schol betekent inderdaad hetzelfde als proost wanneer je samen een drankje drinkt. Ikzelf kan ook niet goed tegen open eindes. Anderzijds laten zulke eindes wel een grote indruk op me na. Daarbij denk ik aan de boeken Eleanor & Park of Mijn Zusje Emma.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 14, 2018 / 7:33 am

   Hahah, leuk woord! Ja, het is wel zo dat ik er dan nog heel lang over na kan denken inderdaad. Dat is ook wel bijzonder dat een boek zo’n indruk kan maken.

 4. maart 12, 2018 / 7:42 pm

  Ik krijg het waarschijnlijk morgen ook binnen. Ik heb het ook wel niet zo voor open eindes :p kan daar ook echt chagrijnig van worden.

  • Mevrouw Marloes
   Auteur
   maart 14, 2018 / 7:32 am

   Hahaha, ik ben benieuwd hoe jij het vindt! Het is wel een minder echt open einde dan in sommige andere boeken 😉

 5. Manneke
  maart 18, 2018 / 10:20 pm

  Het open einde is nog daar aan toe. Echt vervelend vind ik de niet afgemaakte zin. Dat slaat helemaal nergens op naar mijn smaak. Het ziet er uit als fout. Jammer.

 6. maart 18, 2018 / 11:47 pm

  Haha, schol is inderdaad proost, ja! Ik lees Griet heel graag, maar ben natuurlijk wee rijkelijk te laat met dat boekenweekgeschenk, haha. Wel stom dat het een open einde is!

 7. maart 21, 2018 / 6:40 pm

  Hi Marloes! Leuk artikel en lekker actueel. Ik heb ‘m ook bij een boek gekregen die ik vorige week gekocht heb: “Gordon” hahahaha! Ja joh, effe lekker roddels (die waarschijnlijk allemaal niet waar zijn) lezen 😉 Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.