Hoofdverzorging nu ik kaal ben

Het belang van hoofdverzorging als je je haar verliest door kanker en chemokuren

In februari was ik aanwezig bij een make-updag voor vrouwen met kanker. Alle andere vrouwen waren hun haar al kwijt, ik zou de volgende dag al mijn haar van mijn hoofd laten halen bij de kapper. We raakten over van alles en nog wat in gesprek, maar wel vooral over onderwerpen die met kanker te maken hebben. Haarverlies, zweten, lage energielevels, verminderd sociaal leven. Noem maar op.

Juist goed verzorgen

Ik vertelde dat ik het een voordeel vond dat ik, als ik kaal zou zijn, geen tijd meer hoefde te besteden aan het wassen van mijn haar. Dat scheelt toch een paar minuten in de douche. Blijkbaar had ik het mis. Juist als je haar verliest is het extra belangrijk om je hoofd goed te verzorgen. Wanneer de haartjes gaan groeien is het namelijk van belang dat er geen ontstekingen ontstaan. Dan ben je nog verder van huis. Op mijn vraag met welke producten ik mijn hoofd dan het beste kon wassen, kreeg ik gelukkig uitgebreid antwoord. De producten hadden sommige vrouwen ook in hun bezit. Zij waren er erg over te spreken.

Mediceuticals review

Shampoo, conditioner en spray

Bij de kapper de volgende dag vertelde ik dit verhaal. Wel nog voor mijn haar eraf ging, zodat ik zeker wist dat ik nog uit mijn woorden kon komen. Zij wist direct over welke producten ik het had en liet een pakket zien van drie producten van het genoemde merk Mediceuticals: een shampoo, een conditioner en een spray. Ook zij vertelde me dat hoofdverzorging juist na haarverlies belangrijk is. Ze raadde me aan twee, maximaal drie keer per week mijn haar te wassen met shampoo en conditioner. Nadat mijn haar eraf was gehaald, liet ze me voelen hoe de conditioner op mijn hoofd voelde. Ik had enorme last van haarpijn en dit middel was erg verkoelend. De spray moest ik twee keer per dag gebruiken, ’s ochtends en ’s avonds. Deze spray zorgt ervoor dat de bloedsomloop in het hoofd goed geactiveerd blijft, waardoor je haar goed en sneller teruggroeit.

Sprayen maar

Enthousiast betaalde mijn moeder, zij stond hierop, het pakket en de kappersbeurt. De volgende dag probeerde ik de spray uit. Mijn behandelplan bestond toen nog uit drie chemokuren en ik had er al een of twee opzitten. Het heeft geen zin de spray te gebruiken als je nog meer chemo’s krijgt, omdat het haar dan toch weer uitvalt. Ik weet niet of de spray er echt voor zorgde dat mijn haar sneller groeide, maar ik merkte de bevordering van de bloedsomloop wel. Op de plekken waar ik sprayde werd het erg rood en warm. Het is een aantal keer voorgekomen dat er een druppel over mijn voorhoofd en wang naar beneden gleed (toen ik nog niet gewend was aan een kaal hoofd). Liep ik in huis rond met een soort wijnvlek op mijn gezicht.

tondeuse

Tonderen

Na de zeldzame bijwerking en met het nieuwe behandelplan op zak besloot ik samen met mijn moeder een tondeuse aan te schaffen. Ik wilde niet weer meemaken dat ik haarpijn zou hebben en haar zou verliezen. Het zelf in de hand hebben is veel fijner. Zij haalde voor de eerste keer na de kapper mijn haar met de tondeuse van mijn hoofd. Sindsdien tondeer ik elke week mijn haar. Het groeit namelijk wel. Met nog twee chemokuren in het vooruitzicht lijkt het mij op deze manier slimmer. Op Instagram gaf ik laatst al aan mij heel zelfverzekerd te voelen met deze kale kop. Tuurlijk mis ik mijn mooie lange haren, maar voor nu vind ik het prima. Misschien dat ik het na de vijfde chemo (volgende week woensdag) wel laat groeien. Dat bespreek ik die dinsdag wel met mijn life coach.

Door het ziek zijn leer ik best een hoop. Ik was nooit geïnteresseerd in biologie op de middelbare school. Nu weet ik wat lymfen zijn, kan ik aardig wat vertellen over lymfeklierkanker en over kanker hebben in het algemeen. Het is geen leuke periode, wel een heel leerzame.

8 Reacties

 1. april 21, 2020 / 7:08 am

  Zo moedig vind ik dit. Ik kan me best voorstellen dat je dit zelf in de hand wilt houden, ook om de pijn te voorkomen. Nooit over nagedacht, maar eigenlijk natuurlijk heel logisch dat je je hoofd wel goed moet verzorgen. Juist nu ook.

 2. april 21, 2020 / 8:01 am

  Ik zou ook denken dat een kaal hoofd lekker weinig tijd kost… Dankjewel voor het delen. Weer wat geleerd. (Al hoop ik niet dat ik deze kennis ooit nodig ga hebben. :/ )

 3. april 21, 2020 / 8:22 am

  Deze producten verkocht de kapsalon ook waar ik voor de laatste keer heen ging in Arkel. Veel mensen met hoofdproblemen waren ook gebaad bij deze lijn! Goed om te lezen, goed en sterk dat je dit weer deelt meis

 4. Cora
  april 21, 2020 / 9:41 am

  Wat ga je hier moedig mee om, Marloes. Wat ben je een krachtige vrouw, Respect!!

 5. april 21, 2020 / 10:23 am

  Ik heb er zoveel respect voor hoe jij dit allemaal deelt. Fijn ook dat het verkoelend werkt voor je haarpijn!

 6. april 21, 2020 / 11:36 am

  Op mijn beurt leer ik weer zoveel van jou. Blijkbaar ben ik in de gezegende positie dat ik dit alles nog nooit van zo dichtbij heb meegemaakt bij iemand en ik vind het bijzonder hoe jij dit allemaal deelt over de dingen waar je tegenaan loopt. Dank voor je openheid. Ik hoop dat die jou ook weer begrip en steun en welicht ook rust in je hoofd oplevert.

 7. april 22, 2020 / 7:51 am

  Ik had hier ook echt geen idee van! Mooi hoe je erin staat en dat deze producten je helpen.

 8. april 22, 2020 / 3:02 pm

  Wat een persoonlijk onderwerp om te delen en wat een eer om een kijkje te mogen hebben over hoe jij met alles omgaat. Gek (en tegelijk ook logisch) dat je je hoofdhuid ook moet verzorgen, heb daar nooit bij stilgestaan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.