Kookzondag: risotto met doperwten en champignons

Afgelopen week kookte ik voor mijn vriend en mij. De hele dag was ik bezig met het verzinnen van een maaltijd. Ik vind het altijd lastig om iets voor het avondeten te verzinnen en ik ben altijd inspiratieloos, op een paar momenten na. Het was alweer een tijdje geleden dat ik risotto had gemaakt en daar had ik dan ook wel zin in. Wat vervelend is, is dat risotto niet zo 1, 2, 3 klaar is en je er echt even wat tijd voor moet uittrekken. Dit hield mij niet tegen en ik ging naar de supermarkt. Ik kwam erachter dat er ook wijn in moest, dit had ik de vorige keer niet gedaan. Ik heb totaal geen verstand van wijnen, dus belde ik mijn moeder in paniek op. Die loodste me door de zware keuzestress heen, zodat ik de juiste wijn had voor mijn risotto. Thuis kon het koken gaan beginnen… Het is trouwens geen fotogenieke maaltijd, risotto, maar ik heb er toch foto’s van gemaakt, zodat jullie alle stappen kunnen zien van het koken.

Voor 4 personen

45 minuten bereidingstijd

Moeilijkheidsgraad (1-5):ย 

Benodigdheden:

  • (Wok)pan voor de risotto
  • Pan voor de doperwten
  • Snijplank
  • Mes
  • (Houten) lepel
  • Maatbeker voor de bouillon

Ingrediรซnten:

  • 500 gram risottorijst (ik gebruikte de AH excellence, op aanrader van mijn moeder)
  • 400 gram tuinerwten (volgens mij is dat precies hetzelfde als doperwten)
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 100 milliliter droge witte wijn (meer mag natuurlijk ook ๐Ÿ˜‰ )
  • Beetje kaas
  • 3 (groente)bouillonblokjes
  • Peper
  • Olijfolie
  • Optioneel: crรจme fraรฎche (ik had nog twee eetlepels over en deed dit erbij)

Bereidingswijze:

  • Zet de wokpan op het vuur en doe hier wat olie in.
  • Snij de ui in kleine stukjes en doe deze in de pan. Laat deze wat aanfruiten.
  • Snij de champignons in partjes en doe deze bij de ui in de pan. Laat dit samen nog een paar minuten in de pan aansudderen.
  • Voeg hier de 500 gram risottorijst aan toe en meng deze goed met de ui en champignons.
  • Als dit goed gemengd is, doe je de wijn erbij en meng je dit met de andere ingrediรซnten.
  • Wanneer de wijn hier goed mee gemengd is, maak je de bouillon klaar. Ik heb anderhalve liter bouillon gebruikt en had daar drie bouillonblokjes voor nodig (ze rekenen รฉรฉn bouillonblokje per halve liter).
  • Als de bouillon klaar is, giet je deze steeds beetje voor beetje bij de risotto. Je mag er pas weer bouillon bij gieten, als de andere bouillon helemaal is opgenomen in de risotto. Dit gedeelte is het langste gedeelte van het koken, want het kost veel tijd voordat alle bouillon is opgenomen in het eten.
  • Schep de risotto steeds goed om, het brandt best snel aan namelijk.
  • Ondertussen kook je de tuinerwten in een andere pan. Doe dit op de bereidingswijze die op de verpakking staat van de erwten. Ik had diepvrieserwten en die hoefden maar twee minuten in een pan met veel kokend water.
  • Wanneer je alle bouillon door de risotto hebt gedaan en alle bouillon is opgenomen, voeg je hier de doperwten aan toe. Dit meng je goed.
  • Je kunt er ook nog kaas en crรจme fraรฎche aan toevoegen, maar dat hoeft niet per se.
  • Voeg er nog wat peper aan doe, meng het allemaal nog een keer goed en je bent klaar!

Smakelijk eten!

Eet jij vaak risotto?

X Marloes

 

Dit is ook leuk voor jou

6 reacties

  1. Ha! Toevallig gisteren nog risotto gemaakt. Wat leuk dat je het hele proces op de foto gezet hebt, heel leuk om te zien! Zelf maakte ik het met aubergine, courgette en truffelolie. Zo lekker die toevoeging van de truffelsmaak!

    1. Hahaha, wat toevallig! Ik vind het altijd handig om het hele proces op de foto te zetten, zodat ik later ook nog weet hoe ik het maakte ๐Ÿ˜‰ Ooh, truffelolie! Dat ga ik ook eens proberen, klinkt lekker, ook met die aubergine en courgette erbij ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *